Na vsebino

Ugodni trendi nakazujejo na umirjanje epidemije

V nedeljo je bilo po 1504 opravljenih PCR-testih potrjenih 113 okužb. Pozitivnih je bilo 7,5 odstotka izvidov. V primerjavi s prejšnjima dvema nedeljama, ko je opravljenih manj PCR-testiranj kot druge dni, je število potrjenih okužb nižje.

V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 407 bolnikov s covidom-19, eden manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego se zdravi 121 bolnikov, število ostaja nespremenjeno. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih osem bolnikov, znova so umrle tri osebe s covidom-19. V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo 30 covidnih bolnikov, od tega 10 v intenzivni negi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb se je s 449 znižalo na 444.

V Beli krajini v nedeljo niso potrdili nobene nove okužbe, v soboto sta bila dva pozitivna izvida v Črnomlju.

V belokranjskih občinah imamo 105 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 41, Metlika 42, Semič 22.

"Trendi potrjenih okužb in sprejetih v bolnišnice so ugodni, kljub temu pa je v enotah intenzivne terapije hospitaliziranih več kot tretjina vseh bolnikov, ki so v bolnišnicah. Večinoma gre za ljudi, starejše od 50 let, kar pomeni, da gre za ljudi, ki bi že lahko bili cepljeni. V resnici je pomembno, da se vsak, ki ima možnost odzove in odloči za cepljenje," je na novinarski konferenci povedala dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Po besedah Logarjeve so ugodni tako trendi absolutnih številk kot odstotek pozitivnih testov, kar nakazuje na umirjanje epidemije. "To nas ne sme uspavati, da bi si rekli, da se nam ni treba cepiti, saj se stanje umirja. Takšno razmišljanje je kljub vsemu lahko nevarno. Lani v takem času smo imeli v bolnišnicah 36 bolnikov, zdaj jih imamo bistveno več, kar pomeni, da je virusa v sami populaciji več in da lahko še vedno pridemo v stik z nekom, ki je asimptomatski prenašalec ali pa ima blago obliko okužbe in se tega ne zaveda," je opozorila.

Vir: MMC, Covid-19 sledilnik

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj