Na vsebino

Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša

Letos mineva 80 let od bombardiranja Dragatuša. Ob tem so v Dragatušu pripravili prireditev in se poklonili enemu najtemnejših dogodkov v zgodovini občine Črnomelj. 5. maja leta 1944 so Nemci z letalskim napadom porušili Dragatuš. Nemški bombniki so v dveh urah odvrgli okoli 120 100 kg bomb od katerih štiri niso eksplodirale. Napad je bil osredotočen na samo vas, njene upravne, cerkvene, stanovanjske in gospodarske objekte, s ciljem uničenja Glavnega štaba partizanske vojske.

Zbrane je nagovoril župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek in med drugim poudaril, naj bo tokratna prireditev priložnost, da se s spoštovanjem ozremo v preteklost, vendar nikakor ne tudi z grenkobo, namesto tega pa naj nas povezuje spomin na ta dogodek in nas spodbudi h gradnji boljše prihodnosti za našo skupnost.

"Dragatuš danes morda res ni več enak kot pred 80-imi leti, vendar dediščino njegove preteklosti gotovo hranite v svojih srcih. Vsak kamen, dom, vrt nosi sled zgodovine, ki nas opominja na pogum, enotnost in vztrajnost naših prednikov. Spominjamo se jih s spoštovanjem in sočutjem do vseh tistih, ki so trpeli in izgubili svoje domove v tem tragičnem dogodku. Njihova izkušnja je zapečatena v zgodovini Dragatuša kot večni opomin, kako krhko je življenje in kako pomembno je ohranjati spomin na pretekle dogodke, da se iz njih lahko učimo in gradimo boljšo prihodnost," je povedal župan Kavšek.

Na prireditvi z bogatim kulturnim programom so predstavili tudi dopolnjeno izdajo knjižice o bombardiranju Dragatuša, v kulturnem domu pa so pripravili razstavo dokumentarnih fotografij ter likovnih del učenk in učencev OŠ Dragatuš.

Predvajali so tudi posnetek pričevanja Tončke Adam, ki je bombardiranje Dragatuša doživela na lastne oči.

Prireditev, ki jo je v sodelovanju z Občino Črnomelj organiziral ZIK Črnomelj, so s kulturnimi točkami popestrili Folklorna skupina Dragatuš, Tamburaški orkester Dobreč in učenci OŠ Dragatuš, vodil pa jo je Tadej Fink.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj