Na vsebino

Do gradu po novem lesenem mostičku

Mojstri, ki so pred leti zgradili starega, so poskrbeli tudi za nov mostiček (z leve): Anton Jaklič, Jože Brodarič, Matjaž Dim, Miro Jukič in Bojan Doltar.
Mojstri, ki so pred leti zgradili starega, so poskrbeli tudi za nov mostiček (z leve): Anton Jaklič, Jože Brodarič, Matjaž Dim, Miro Jukič in Bojan Doltar.

Grad Gradac je eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v Beli krajini, in čeprav gre za markantno stavbo na zanimivi lokaciji na okljuku reke Lahinje, ta že vrsto let kaže klavrno podobo. So pa po mnogih letih sedaj zamenjali dotrajan lesen mostiček preko obrambnega jarka, ki edini omogoča dostop v grad. Stari most je namreč strohnel in grozil, da se bo kmalu podrl.

Deset metrov dolg most je pred četrt stoletja zasnoval in izdelal spretni tesar Jože Brodarič iz Podzemlja, ki se s tesarsko dejavnostjo ukvarja že 30 let. Prvotno je bila predvidena samo zamenjava podesta in ograje, vendar se je izkazalo, da je potrebno zamenjati tudi kompletno podporno konstrukcijo. Izkušeni mojster je skupaj z ekipo postavil povsem nov lesen objekt, ki je sedaj prehoden tako za pešce kot za avtomobile. Sočasno je Komunala Metlika obnovila vodovodno cev pod mostom. Občina Metlika ima v načrtu še ureditev navezave ceste na most.

Nov most ohranja njegovo tradicionalno zasnovo, hkrati pa v gradbeno konstrukcijo vključuje sodobne materiale in tehnike vzdržljivosti. To zagotavlja, da bo most še naprej varno in zanesljivo služil svojemu namenu ter prispeval k ohranjanju kulturne dediščine Gradca. Hkrati pa most predstavlja pomemben simbol za prebivalce kraja, saj povezuje grad z okolico.

Pridobitev je pomembna predvsem za osem stanovalcev gradu, ki prebivajo v sedmih najemniških stanovanjih. Grad Gradac je namreč eden redkih naseljenih gradov v Sloveniji. Grajsko poslopje je prve stanovalce, begunce z območja nekdanjih jugoslovanskih republik, sprejelo po začetku vojne na območjih nekdanje skupne države.

Grad Gradac je bil leta 1999 zaščiten kot spomenik državnega pomena, s čimer je prešel v last ministrstva za kulturo. Občina Metlika, ki upravlja z gradom, je leta 2001 z državnimi sredstvi sicer poskrbela za novo streho gradu, vendar so se obnovitvena dela s tem končala. Tudi iskanje dolgoletnega najemnika je bilo neuspešno. Grad si je pred leti ogledalo nekaj zainteresiranih vlagateljev, a ti niso predstavili primerne vizije za upravljanje gradu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj