Na vsebino

Mateja Koležnik prvič v Sloveniji s predstavo, ustvarjeno v tujini

Mateja Koležnik. Foto: MGL/Mare Vavpotič
Mateja Koležnik. Foto: MGL/Mare Vavpotič

V Cankarjevem domu so predstavili prihodnjo sezono zlatega in srebrnega abonmaja ter abonmaja Veličastni. Slednji ponuja mednarodno odmevne gledališko-plesne produkcije, v njem pa bo med drugim mogoče videti predstavo režiserke Mateje Koležnik. 60-letna Metličanka bo gostovala s predstavo Otroci sonca na besedilo Maksima Gorkega in nemškim gledališčem Bochum.

Mateja Koležnik je po besedah Andreja Jakliča, vodje gledališkega in sodobnoplesnega programa Cankarjevega doma, ena redkih gledaliških režiserk, ustvarjalk, ki že vrsto let izredno uspešno ustvarja na tujem, v največjih nemško govorečih gledaliških hišah, z nemško govorečimi igralci, v kulturno od domačega drugačnem in zato izredno zahtevnem delovnem okolju. V Sloveniji doslej še ni gostovala nobena njena predstava, ustvarjena v tujini, a letos oktobra bo. Predstava Otroci sonca je ena od desetih najboljših z nemško govorečega območja lanskega leta, uvrščenih na elitni festival Teatertreffen. Mojstrska režija Mateje Koležnik dela, nastalega po t. i. sanktpeterburški krvavi nedelji, uvodu v rusko revolucijo leta 1905, je tragikomični popis globoko razklane družbe, ki za preživetje potrebuje samoprenovo.

Mateja Koležnik je ena redkih gledaliških režiserk, ustvarjalk, ki že precej let izredno uspešno ustvarja na tujem. In to v največjih nemško govorečih gledaliških hišah, z nemško govorečimi igralci, v kulturno od domačega drugačnem in zato izredno zahtevnem delovnem okolju. A žanje uspehe. Še več, pri svojem delu je zelo uspešna. V Sloveniji zaenkrat še ni gostovala nobena njena predstava, ustvarjena v tujini. 7. oktobra bo. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj