Na vsebino

Direkt v čelo (26)

Potovati ali ne potovati?

V bistvu to sploh ni pod vprašajem! Vprašanje je le kdaj in kam?

Prvomajske praznike radi izkoristimo za pobeg v neznane kraje. Včasih je načrtovanje destinacije, ki jo bomo obiskali, tik pred zdajci, včasih pa si čas za planiranje enotedenskega izleta vzamemo že kakšnega pol leta prej. Tudi tokrat smo se za Islandijo odločili že konec lasnkega leta, čeprav je bila v naših mislih še veliko prej.

Islandija je otoška država v severnem Atlantskem oceanu, ki leži med Grenlandijo in Britanskim otočjem. Polet z letalom z Dunaja do Reykyavika je trajal dobre 4 ure. Po podatkih iz Britannice (2024) na Islandiji živi 403.000 ljudi. Med njimi je tudi 90 Slovencev, ki živijo in delajo na tem otoku. V glavnem mestu Reykyavik živi nekaj več kot 140.000 prebivalcev, v regiji blitu glavnega mesta pe nekaj manj kot 250.000.

V tednu dni smo si ogledali predvsem južni del otoka, ki je bil v tem letnem času, kar se vremena tiče, izjemno prijazen do nas. Poleg vetra, ki je tukaj konstanta, nam je dneve polepšalo sonce, ki je bilo z nami po 17 ur na dan, saj je vzšlo pred peto uro zjutraj in se k počitku spravilo po 22. uri. Seveda je bilo svetlo še dolgo po sončnem zahodu, zato smo morali biti kar pozorni, da smo se spravili k počitku.

Sodobni islandski državi je uspelo odlično obvarovati številne naravne lepote in raznolik živalski svet na otoku, ki ga še vedno zaznamuje živahna vulkanska dejavnost. Do ognjenika v Grindaviku sicer nismo mogli, saj je dostop s strani policije zaprt, smo si pa lahko ogledali in otipali najbolj sveže kamnine, ki so šele pred kratkim iz globin zemeljske skorje pokukale na plano.

Fotografij in video posnetkov z enotedenkega raziskovanja Islandije imam toliko, da si bom moral vzeti nekoliko več časa, da jih uredim v smiselno celoto. Upam, da mi to uspe v bližnji prohodnosti in takrat pripravim podroben potopis v več delih, kjer vam bom predstavil lepote in raznolikosti tega otoka in seveda tehtne razloge, da ga obiščete ob prvi priložnosti.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj