Na vsebino

Direkt v čelo (25)

Pred dnevi smo poročali o kraji bakra na objektih JP Komunala Črnomelj. Uradno je bilo zapisano, da so nepridipravi s seboj odnesli nekaj bakra, ki je opravljal funkcijo prevajanja električne energije za potrebe oskrbe prebivalcev s pitno vodo. Sliši se kot še ena v nizu kraj žlahtnih kovin.

Ampak, ali je res tako? Meni so to zdi kot teroristični napad? Zakaj?

Tukaj ne gre le za tistih nekaj kilogramov električnih vodnikov, čeprav bo škoda verjetno merjena v nekaj tisočih evrih, ampak predvsem za ogrožanje zdravja ljudi v Beli krajini.

Nekdo je namreč vdrl v več objektov, ki so povezani v oskrbovalno mrežo za dovajanje pitne vode prebivalcem v več občinah. Je s svojim vstopom v te objekte na kakršenkoli način kontaminiral pitno vodo? Slučajno? Namerno?

O tej zadevi sem se pogovarjal z direktorjem črnomaljske komunale, ki mi je potrdil, da je bilo pred leti že storjenega nekaj podobnega. Takrat je bilo škode le za nekaj 100€, a na sodišču je bilo govora le o kraji bakra. O tem, da bi bil to lahko potencialni teroristični napad, v katerem bi prebivalci ob Kolpi lahko ostali brez pitne vode, niso hoteli razpravljati.

Vedno obstaja rezervni načrt, tudi tokrat je. Komunala je namreč zaradi tega izpada vodo v sistem pripeljala iz rezervnih virov, vendar je pred tem morala preveriti neoporečnost vode, zato je bilo potrebno vodo pred uporabo iz preventive prekuhati.

Zakaj je vedno potrebno toliko časa, da se nekatere zadeve spremenijo? Zakaj se odločno ne stopi na prste tistim, ki kradejo baker? In zakaj se ne stopi na prste tistim, ki baker odkupujejo? Je to res "mission impossible"?

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj