Na vsebino

Obvestilo o škodi v občini Semič po neurju s točo

Tudi občino Semič je v petek, 8. 6. 2018 okoli 16.15. zajelo močno neurje s točo. Toča je bila zelo gosta in različnih velikosti, tudi v velikosti teniške žogice nepravilnih oblik. Škodo so utrpele največ kmetijske površine na območju v smeri od Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, do Oskoršnice v dolžini približno 5 km in širini 4,5 km zračne razdalje.

Lažje so bili poškodovani tudi mnogi objekti, ki so jih gasilska društva iz Gasilske zveze Semič začela sanirati že v petek, takoj po neurju, v soboto in v ponedeljek. Posredovali so na 96. objektih, opravljenih je bilo 4.514 ur, na delu je bilo v vseh treh dneh skupaj 124 gasilcev. S 27. vozili so intervenirali na območju Kota, Sadinje vasi, Vrčic, Nestoplje vasi, Pugleda in Semiča. Pokrivali so odkrite strehe in s PVC folijo zaščitili večje poškodovane površine na objektih in črpali večje količine vode v industrijski coni PSC Vrtača. Po prvi oceni naj bi bilo škode na objektih okoli 70.000 EUR. Glede na posredovanje gasilcev pa lahko ocenimo tudi stroške intervencije na 90.000 EUR.

Gasilci GZ Semič so nudili tudi pomoč pri sanaciji škode v občini Črnomelj, kamor so napotili svoje ekipe v soboto, nedeljo, ponedeljek in torek.

Komisija za ocenjevanje škode po naravnih nesrečah v Občini Semič je danes opravila terenski ogled poškodovanih kultur na prizadetem območju in Upravi RS za zaščito in reševanje posredovala prvo oceno škode po neurju s točo. Ta bo posredovana v obravnavo Vladi RS, ki se bo na osnovi tega odločila o izdaji sklepa o začetku ocenjevanju škode. V kolikor bo sklep sprejet, bo lahko stekel postopek zbiranja vlog oškodovancev.

Komisija je ugotovila naslednjo poškodovanost:

Vinograd

Najbolj so bili prizadeti vinogradi v Anzlovi gori in v delu Stare gore. Prizadetost je ocenjena na
50 – 80 %.

Pšenica

Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 70 %.

Ječmen

Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 80 - 100 %.

Koruza

Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 80 - 100 %.

Krompir

Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 60 %.

Krmni grah

Posevek v bližini naselja Lipovec je prizadet 100 %.

Vrtnine

Najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 50 - 80 %.

Zavedamo se, da je škoda po neurju s točo, z dne 8. 6. 2018 v občini Črnomelj mnogo večja, vendar pa moramo javnost seznaniti tudi s škodo v naši občini.

Vir: Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj