Na vsebino

Oktober – mesec požarne varnosti

Ali veste, da je Metlika zibelka slovenskega gasilstva? Organizirano mestno požarno obrambo je namreč kot prvi na Slovenskem leta 1869 v Metliki zasnoval graščak Josip Savinšek.

Prostovoljna gasilska društva po vsej Sloveniji združujejo preko 150.000 članov in letno opravijo 12.000 intervencij, njihove naloge pa segajo od gašenja požarov do intervencij pri naravnih in drugih nesrečah.

Danes smo v našem vrtcu otrokom predstavili delo gasilcev in jim razkazali gasilsko opremo. Otroci so slišali, da gasilstvo temelji na vrednotah, kot so humanost, solidarnost, prostovoljnost, množičnost, tovarištvo, nesebičnost. Gasilci so nenehno pripravljeni pomagati vsem, ki so pomoči potrebni.

Pri svojem delu gasilci potrebujejo različno opremo. V naš vrtec so jo danes prinesli in jo predstavili Nadja, Mateja, Melita in Tone. Vsi štirje so prostovoljni gasilci in sicer so člani Prostovoljnih gasilskih društev; Grabrovec, Lokvica, Drašiči in Podzemelj.

Pokazali so varovalno opremo, ki jo uporabljajo pri gašenju požarov. Gasilec potrebuje zaščitno obleko, visoke škornje, čelado, rokavice, podkapo, odsevni brezrokavnik, pas … Dihala si zaščiti s posebno masko.

Ali veste, da gasilci lahko pomagajo tudi v vodi. Za tovrstno pomoč imajo posebno potapljaško opremo. V delovni obleki opravljajo gasilci manj nevarne intervencije tehničnega značaja. Kadar pa gredo na parade, nosijo posebne svečane obleke.

Vsako društvo ima tudi svoj prapor. Statut Gasilske zveze Slovenije določa obliko prve strani prapora, kjer je izvezen gasilski znak, ime društva, letnica ustanovitve društva ali zveze in letnica razvitja prapora. Oblikovno podobo druge strani si gasilci izberejo sami. K praporu spadajo tudi vezeni spominski trakovi in žebljički, s katerimi društvo obeleži donatorje, ki so prispevali k nakupu prapora.

Gasilci organizirajo tudi gasilska tekmovanja. Le ta se organizirajo in izvajajo za preverjanje in pridobitev strokovne in fizične sposobnosti gasilcev, za preverjanje psihofizične in strokovne usposobljenosti operativnih gasilcev, za spoznavanje in utrjevanje medsebojnih odnosov ter izmenjavo izkušenj. Gasilska tekmovanja spadajo med strokovno in praktično izobraževanje gasilcev. Zelo uspešne ekipe si na tekmovanjih priborijo pokale.

Zahvaljujemo se Mateji, Meliti, Nadji in Tonetu za današnji prikaz. V tem tednu jih bomo v gasilski opremi še videli. Vabimo vas, da spremljate naše novičke. Ta teden bomo izvedli še vajo z brentačami, si ogledali gasilsko vozili, vajo veterank, izvedli evakuacijo in prikazali nudenje prve pomoči ponesrečencu.

Vabljeni k ogledu animiranega filma TUKAJ.

Vir: Vrtec Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj