Na vsebino

Potica naših babic

Prazniki so od nekdaj veljali za poseben dan v družini, za dan, ko je bila miza obložena in polna dobrot, ki jih drugače niso imeli na razpolago.

Danes imamo na razpolago vse in sama sem mnenja, da veliko preveč, a to je stvar druge debate.

Opažam, kako se ponovno vračamo h koreninam, za praznike radi postrežemo tradicionalne jedi, ki pa so v vsaki, ne le regiji, v vsaki vasi drugačne. Prav je, da spoštujemo vse. Prav je, da smo tradiciji dodali pridih sodobnosti in iz stare jedi naredili nekaj novega.

Pri nas je za praznike vedno na mizi potica. Včasih sem se jezila na mami, zakaj spet pečemo potico, saj je tako nihče ne bo jedel? Prišel je praznik - potica, prišla je poroka - spet potica, prišla je smrt - spet potica. Ali res ne more biti enega dogodka, da ni potice?

Ne, ne more!

Danes, pri svojih ne več dvajsetih letih se zavedam, da praznika enostavno ne more biti brez potice. Kot rojstni dan ne more biti brez torte.

Potica je tista narodna jed s katero se radi pohvalimo in katera enostavno mora biti na mizi. In ker se ponovno bližajo prazniki, bo pri nas na mizi potica.

Potica, kot so jo pekle naše babice, potica brez industrijskega kvasa, narejena na star način.

Vsi, ki berete ta zapis ste najbrž seznanjeni z drožmi/divjim kvasom. Bodimo iskreni; o teh drožeh čivkajo že ptičke na veji in letos ni izgovora, da potico naredite - kako drugače - kot pa z drožmi.

Zaupajte mi, potica bo iz mize zginila prej, kot bi si lahko mislili. Droži poleg funkcije vzhajanja naredijo krasen okus, poleg vsega pa je potica resnično lahko prebavljiva.

In ja, ne pozabite! Potica mora imeti veliko nadeva. V kolikor se odločite, da ne boste dali veliko nadeva vam svetujem Pinco, to pa je Primorska velikonočna jed, ki naj bi jo jedli k šunki, rahlo bolj sladkastega okusa, a brez dodatkov. Seveda je tudi Pinca dobila sodobno različico in jo lahko naredimo z rozinami, čokolado, suhim sadjem...

Odločitev je vaša, kar boste postregli na mizo bo prav, igrajte se s tradicijo in jo pomešajte z modernostjo ter tistim, kar imate radi.

Želim vam lepe in mirne praznike. Če kdo rabi droži naj me kontaktira z veseljem jih podelim z vami.

POTICA:

Potrebujemo:

- 120g - 150g droži

- 500 g moke

- 200 g mleka

- 60 g masla

- 3 jajca (če so velika uporabite raje samo 2)

- limonina lupina

- žlička vanili paste

- dve žlici ruma (po želji, rum testu da lepo aromo, poleg tega alkohol med peko poskrbi za rahlost testa)

- 70 g sladkorja ( če želite slajšo dajte 100g)

- 5 g soli

- jajce in malo mleka za premaz

Nadev po moje:

400 g mletih mandljev

2 dcl sldke smetane

2 beljaka

sladkor ali med po želji

Mandlje, smetano in med lepo premešamo ter počasi vmešavamo stepene beljake.

Postopek:

V posodo dajte mleko (pri drožeh ni potrebe da je mlačno) in vanj dajte droži ter premešajte, da se raztopijo. Dodajte sladkor, moko, jajca, rum, limonino lupino, vanilijevo pasto (ali vanilijev sladkor, če nimate paste), sol. Vse skupaj zgnetite v gladko testo in nato postopoma vtepajte maslo sobne temperature.

Dobili boste gladko testo, ki ga boste pustili počivat približno 8 ur. Testo se mora podvojiti.

Naše podvojeno testo bomo razvaljali in ga premazali z nadevom, ki smo ga pripravili takoj, ko smo razvaljali testo.

Potico bomo lepo zvili in jo dali v namaščen potičnik, kjer bo še enkrat lepo vzhajala (jaz jo kar s potičnikom dam čez noč v hladilnik, da droži opravijo svoje delo, če jo boste imeli na pultu vzhajanje traja približno 5 ur).

Pečico ogrejem na 200 stopinj (nektare pečice so super že pri 180 stopinjah, nekatere pa bodo rabile 220 stopinj), potico premažemo z jajcem in mlekom ter jo z dolgimi vilicami lepo prepikamo po vrhu. Potico pečemo približno 50 minut, da postane skorja lepo zlato rjava.

Pinca:

Potrebujemo:

160 g droži
200g mleka
500 g moke
2 rumenjaka
60g sladkorja - lahko tudi več.
50 g masla
6 g soli
Ščepec cimeta
Pest rozin.
Jajca in mleko za premaz.

Vse sestavine razen masla zmešamo v gladko testo in na koncu vtepemo maslo. Enako kot pri potici.
Pustimo vzhajat na sobni temperaturi, da se testo podvoji. Oblikujemo pinco in jo pustimo še enkrat vzhajat, da lepo naraste. Zadnje vzhajanje je lahko tudi v hladilniku čez noč. Pečemo na 180°C cca 35 minut. A ni tako zelo preprosto.

Vir: D(r)oživetje s Pola Bekeraj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj