Na vsebino

Razgibano v pomlad

V našem vrtcu smo začetek marca izkoristili za daljše sprehode v naravo. Zunaj je bilo prijetno toplo, suho in sončno vreme, ki nam je nudilo idealne razmere za gibanje na prostem. Okolje, v katerem stoji naš vrtec je obkroženo s prečudovito, neokrnjeno naravo, v kateri smo na naših pohodih, odkrivali sledove življenja naših prednikov. Videli smo kale in vodne zbiralnike, kamor so hodili naši prastarši prati perilo in živino napajat; videli smo porušene zidove zidanic, ob katerih se je včasih bohotila vinska trta in so ljudje pridelovali vino. Hodili smo po poraščenih parcelah, ki so bile včasih pašniki, kjer je pasla živina.Ob tem smo opazovali tudi prebujajočo se naravo: rastline, ki so se pognale iz zemlje ter sledove živali. Otroci so hodili, se igrali in tekli po travnikih, opazovali, poskusili cvetove trobentic, poslušali pripovedovanje spremljevalk, se čudili in radovedno spraševali. V vrtec smo prihajali prijetno utrujeni, vendar veseli in zadovoljni ter polni tople pomladne energije.

Da je gibanje ključnega pomena za otrokov gibalni in funkcionalni razvoj se v našem vrtcu zavedamo v vseh letnih časih. Z različnimi oblikami gibanja v samem oddelku, v šolski telovadnici, na otroškem igrišču in na sprehodih v okolico, vplivamo na otrokove spoznavne, socialne in čustvene sposobnosti in lastnosti. Naloga vseh odraslih je, v vrtcu in doma, da že v zgodnjem otroštvu ustvarjamo pozitiven odnos do gibalnih dejavnosti in omogočamo otroku čimveč gibanja v prostoru ali na prostem. Otrok bo tako veliko lažje zgradil zaupanje vase, ki je ključnega pomena pri doseganju ciljev v življenju.

Vir: Vzgojno varstvena enota pri OŠ Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj