Na vsebino

Ribnik Prilozje

Prilozje je manjša vasica, ki se razprostira v bližini mesta Metlika. Ribnik Prilozje se uvršča med eno izmed osrednjih naravnih znamenitosti v občini Metlika.

Ribniki pri Prilozju so bili nekdaj v lasti gospostva Gradac. Nastali so iz nekdanje prostrane sklenjene vodne površine, ki je na franciscejskem katastru še jasno zarisana kot enotno vodno telo. Gojenju rib sta danes namenjena vzhodni in osrednji ribnik. Goji se ciprinidne vrste rib kot so linj, krap, ploščič, koreselj in druge.

Zahodni ribnik je prepuščen naravnim procesom, saj predstavlja življenjski prostor mnogih ogroženih in redkih vrst, ki za svoj obstoj potrebujejo vodno okolje. To mokrišče je mirno območje, kjer lahko opazujemo ptice, želve sklednice, kačje pastirje in ostala živa bitja v naravnem okolju. Ena izmed najbolj ogroženih vrst, ki žive v ribniku, je želva močvirska sklednica. Ribnik Prilozje je vključen v evropsko omrežje varovanih območij (Natura 2000) v okviru območja Kolpa, da bi se ohranilo njeno življenjsko okolje.

Vir: JK Design

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj