Na vsebino

Spomladanska pot ob reki Krupi

Izvir Krupe je eden najlepših izvirov v Beli krajini. Reka Krupa je 2,5 km dolga reka. Njen izvir se nahaja v pod istoimensko vasjo. Izvira pod 30 metrov visoko kamnito steno. Struga ima na nekaterih mestih karakteristike kanjona. V vasi Klošter se reka izlije v reko Lahinjo z leve strani. Višinska razlika med izvirom in izlivom je le okoli šest metrov.

Reka je zaščitena kot naravni spomenik in je bila vključena v ekološko omrežje Natura 2000. Izvir je glavna atrakcija na Kraški učini poti od Lebice do Krupe. V sedimentu izvirnega jezera so odkrili edino slovensko nahajališče jamske školjke - jalžićeve kongerije (Congeria jalzici) leta 1970. Najdene so bile tudi endemne vrste jamskih polžev. Tu najdemo tudi človeško ribico (Proteus anguinus). Zaradi velikega povprečnega pretoka (okoli 1000 l/s) je reka Krupa je nekoč poganjala več žag in mlinov. Kamniti jez ob izviru je bil obnovljen leta 1989.

Vir: Odkrijte Belo krajino
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj