Na vsebino

Umetnost ujeta v prostoru in času

Pod tem imenom poteka razstava ZDSLU pri BBK Nürnberg Mittelfranken, ki je končno omogočila srečanje umetnikov in občinstva v živo v galeriji BBK VIEW v Nürnbergu.

Projekt je pozdravil visoki predstavnik Bavarske državne pisarne Ministerialdirektor dr. Thomas Gruber, ki je prišel v zastopstvu bavarskega ministrskega predsednika dr. Markusa Söderja.

Generalna konzulka Dragica Urtelj se je zahvalila slovenskemu društvu GeriS, da je sledilo ideji in vzpostavilo kontakt med umetniškimi združenji in da bo projekt tudi v prihodnje deležen podpore društva. Predsedniku BBK Nürnberg Mittelfranken Christianu Haberlandu se je zahvalila za spontano pripravljenost za sodelovanje in kuratorki Olgi Butinar Čeh za idejo in izvedbo na slovenski strani.

Gostujoča razstava sodi v niz dogodkov v počastitev 30 let samostojnosti Republike Slovenije na Bavarskem.

Razstavljajo: Janez Kardelj, Barbara Kastelec, Boštjan Kavčič (ki živi in ustvarja v Beli krajini), Metka Kavčič, Marjeta Medved, Eva Petrič, Mojca Senegačnik in Brane Širca. Kuratorka razstave je Olga Butinar Čeh, kustosinja ZDSLU.

Boštjan Kavčič:

"Nürnberg se pogosto omenja kot "neuradno glavno mesto" Svetega rimskega cesarstva, še posebej zato ker sta parlament (rajhstag) in sodišče delovala na Nürnberškem gradu.

Bil je že zgodaj središče humanizma, znanosti, tiska in mehanskih izumov. Mesto je veliko prispevalo k znanosti astronomije.

Leta 1515 je Albrecht Dürer naredil lesoreze prvih kart zvezd severne in južne poloble, prve tiskane zvezdne karte in objavil je Stabiussche Weltkarte, prvo perspektivno risbo sveta. Morda najslavnejše, glavno delo Nikolaja Kopernika je bilo leta 1543 objavljeno v Nürnbergu.

Akademija za likovno umetnost v Nürnbergu je najstarejša umetniška akademija v srednji Evropi in ima 350-letno tradicijo umetniškega izobraževanja.

Po vzponu Adolfa Hitlerja na oblast leta 1933 so nürnberški mitingi postali velik nacistični propagandni dogodek, središče nacističnih idealov. Miting je leta 1934 posnela Leni Riefenstahl kot propagandni film, imenovan Triumph des Willens (Triumf volje)...

2. januarja 1945 je bilo srednjeveško mestno jedro sistematično bombandirano. Kljub temu hudemu uničenju so mesto po vojni obnovili v približno predvojnem videzu skupaj z nekaterimi srednjeveškimi zgradbami.

Med letoma 1945 in 1946 so nemške častnike, ki so sodelovali pri vojnih zločinih in zločinih proti človeštvu, postavili pred mednarodno sodišče in začeli so se nürnberški procesi…

Seveda me je močno pritegnil rdečkast kamen, ki je glavni gradbeni material v starem mestnem jedru. Prav vidim ga kako lep in ženstven ORGanizem nastane iz njega.

Hvala vsem, ki so sodelovali pri pripravi razstave. In še posebej hvala za čudoviti sprejem Slovencev, ki živijo v Nemčiji."

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2010
2113
2219
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj