Na vsebino

Direkt v čelo (22)

Spet finta v levo!?

Pred dnevi sem na spletu zasledil članek, v katerem piše, da se bo omrežnina za tiste, ki imajo sončno elektrarno, toplotno črpalko in polnilnico za električne vozila s 1. julijem prihodnje leto obračunavala po novem.

Brez nadaljevanja branja članka človeku takoj postane jasno, da to v korist zgoraj omenjenih investicij ne more biti dobro za investitorja. Z Agencije za energijo so namreč pojasnili, da bo omrežnina razdeljena na višjo in nižjo sezono, znotraj pa tudi na časovne bloke.

Tisti, ki so se odločili za zeleno energijo naj bi bili »kaznovani« z višjo ceno omrežnine.

Na novinarski konferenci Agencije za energijo in Energetske zbornice Slovenije, ki je potekala 13. decembra 2023 so med drugim povedali tudi tole:

»Nov način obračunavanja cene omrežnine ne bo pomenil, da bo treba kuhati ponoči, uporaba toasterja pa bo pomenila, da bomo prekoračili dogovorjeno moč in zaradi tega plačali presežno moč. Agencija je za povprečnega gospodinjskega odjemalca, ki letno porabi okoli 4.000 kWh, izračunala, da bo v letu 2024 plačal za 1% manj omrežnine kot v letu 2023. Če pa bi nov obračun omrežnine veljal celo leto, bi plačal za 5% manj omrežnine kot v letu 2023.«

To velja za »klasične« uporabnike električne energije, za uporabnike s sončno elektrarno, toplotno črpalko in polnilnico za avtomobile pa so pojasnili, da imajo ti uporabniki trenutno obračunsko moč postavljeno prenizko in zaradi tega plačujejo razmeroma nizko omrežnino iz konic. Prav te konice pa naj bi bile podlaga za določitev dogovorjene obračunske moči. Dodali so še, da ti uporabniki omrežje obremenjujejo bolj kot jim je zaračunano.

Verjetno tudi vi niste presenečeni nad to informacijo, kajti, navajeni smo že, da nam najprej trosijo rožice, ko nas prepričujejo kako dobro je to za nas in za okolje, potem, ko pa dosežejo neko kritično maso tistih, ki so jim sledili in verjeli, da bo to bolje tako za posameznika, ki gre v eno od teh investicij, kot tudi za okolje, ki bo tako vsaj malce razbremenjeno.

Torej, usmerjajo nas v zeleno energijo, obenem pa bo v kratkem prepovedano ogrevanje na drva in plin.

Ob tem sem se nehote spomnil na blog, ki sem ga napisal letošnjega marca. Verjetno se še spomnite? Če ne, preverite TUKAJ.

Posnetek s tiskovne konference Agencije za energijo in Energetske zbornice Slovenije pa je na voljo tukaj, preverite sami, možno, da se tudi motim:

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj