Na vsebino

Direkt v čelo (19)

Zakaj kritike vedno letijo na policiste?

Ste si mogoče kdaj postavili to vprašanje? Verjetno ne. V prvi vrsti niso priljubljeni, ker nas ustavljajo, ker nam dajo pihat, ker nam merijo hitrost in ker pač skrbijo, da je vse "po reglcih". Če nam napišejo kazen za prehitro vožno so torej krivi oni in ne mi, čeprav nismo upoštevali omejitve hitrosti. Če nimamo v avtomobilu dodatne opreme in smo (največkrat) zaradi tega samo opozorjeni, nam spet ni prav. Ni nam prav, če nas dobijo, ko nismo privezani in če mimogrede še telefoniramo. Ne samo, da nam ni prav, oni so krivi, ker so nas ustavili in videli, da ne uporabljamo varnostnega pasu in da poleg tega še uporabljamo telefon.

Normalno. Na nekoga moramo biti jezni. Ne zgleda pa, da bi bili nase, ne?

Menim, da je vse kar sem zapisal v uvodu, čisto razumljivo vsakemu normalnemu udeležencu v prometu. Če ne upoštevaš prometnih predpisov, ogrožaš sebe in seveda druge, kar je še veliko huje.

Gre pa tukaj za naslednjo stvar, ki jo je malce težje razumeti. Krivdo pa tudi tukaj valimo na policiste.

Na naši spletni strani skoraj vsakodnevno poročamo o dogodkih, v katerih so omenjeni vozniki brez vozniškega dovoljenja, ki za nameček še vozijo avtomobile, ki niso tehnično brezhibni, kaj šele, da bi bili registrirani. Policisti jih redno ustavljajo, avtomobile celo zaplenijo, a kaj, ko imajo taisti osebki že takoj naslednji dan, če ne celo isti, že drugo prevozno sredstvo, ki v ničemer ne zaostaja za prvim. Pomembno je le, da gre naprej.

Naslednji dan ali pa nekaj dni pozneje ta isti voznik spet "pade v policijsko zasedo". Enak postopek; popišejo ga, odvzem avtomobila in tako v nedogled. Še preden policisti končajo s papirologijo se mimo njih pelje z drugim vozilom. Zdaj mi pa povejte, kako je za to lahko kriva policija? Svoje so naredili, zdaj je na vrsti nekdo drug.

Kdo?

Center za socialno delo? Občina? Sodstvo? Zakonodaja? Država?

Vsi skupaj!

Poleg zgoraj naštetih pa tudi vsi tisti občani, ki se obrnejo vstran, ker se njih ne tiče, če nekdo razgraja po mestu in igriščih, če parkira na mestih, kjer parkiranje ni dovoljeno, če presliši streljanje (tudi rafalno) in o tem ne obvesti policije na št. 113, kjer se pogovori snemajo in še bi lahko našteval.

Zakaj je temu tako?

Ker v primeru, da prijaviš nekaj od zgoraj navedenega, moraš na sodišču pričati proti znani ali neznani osebi. Pričaš pred sodno dvorano, v kateri sedi ali sedijo obtoženi, ki seveda vidijo kdo je priča. Pa ne samo to. Sodnik preveri identiteto priče na način, da glasno prebere ime in priimek in naslov priče ter jo vpraša, če je to res ona ... Halo?

Če si res želimo težave in probleme rešiti, bo morala biti identiteta priče znana samo najožjemu krogu ljudi in ni nujno, da je med njimi tudi sodnik, ki vodi razpravo. V današnjem času lahko priča celo iz drugega mesta (fizično iz drugega kraja), obraza ni treba videti, glas se da spremeniti. Nobena posebna tehnologija ni potrebna, niti dodatnih stroškov ob tem ne bi bilo. Priča mora biti samo številka.

Mogoče sem z naslovne teme malce preveč zašel v podrobnosti, ampak se mi to zdi predpogoj, da začnemo razmišljati malce drugače.

Pred meseci smo z radia v kabinet črnomaljskega župana poslali pobudo za sklic okrogle mize, na kateri bi lahko občani spregovorili o težavah glede vandalizma, orožja, drog, objestne vožnje, kraj ... Predlagali smo tudi koga vse naj bi bil na tak dogodek povabili in s kom od pristojnih služb bi se bilo smiselno pogovoriti. Odgovor je bil, da so predlog posredovali Lokalni akcijski skupini in tukaj se zgodba konča.

Ne vem, kako vi vidite kraj v katerem živite. Jaz sem tukaj dovolj dolgo, da lahko rečem, da gredo zadeve strmo navzdol. Mene poročilo policijskega vodstva, ki je pripravljeno za občinske svetnike, da je toliko manj kriminalnih dejanj, da je toliko manj kraj in podobno, ne prepriča. Tukaj živim in vidim kaj se dogaja. Statistika pa ni za ljudi.

Torej, boste kaj naredili za svoj kraj? Vam je sploh mar? Vam je vseeno v kakšnem okolju bodo živeli vaši otroci?

Pomagajmo policistom, da bodo lahko opravljali svoje delo. Prijavite nepravilnosti, pokličite zaradi vandalizma, pokličite zaradi streljanja, vožnje z neregistriranimi avtomobili, onesnaževanja gozdov in celo vožnje z avtomobili po njih.

Edini, ampak res edini način je, da stopimo skupaj. Prijava je samo prvi korak! Na odgovornost moramo poklicati prej omenjene javne službe, ki svoje delo opravljajo nekako po "liniji manjšega odpora", ampak, to je že druga, veliko bolj kompleksna zgodba.

Torej, ko vas naslednjič ustavijo policisti najprej pomislite zakaj so vas ustavili. Gorijo luči? Je vozilo brezhibno? Smo bili mogoče prehitri?

In ne, niso vsega krivi policisti!

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj