Skavti letos že 31. leto predajamo Luč miru v naši domovini. Namen akcije je širiti sporočilo miru, ki je univerzalen dar ter si ga zasluži prejeti in imeti vsak, ne glede na rasno, versko, nacionalno ali katerokoli drugo pripadnost.

Tudi v letošnjem adventnem času bomo skavti poskrbeli, da bo Luči miru iz Betlehema na božični večer zasvetila v čim več domovih.

Skavtski voditelji na lokalni ravni bomo poskrbeli, da bo Luč miru iz Betlehema na voljo vsem ljudem in v skladu z veljavnimi predpisi, ki veljajo v trenutnih epidemioloških razmerah.

Delitev plamena Luči miru iz Betlehema bo potekala danes v belokranjskih župnijah. Prevzem bo mogoč pred cerkvijo, kjer bodo nastavljene sveče. S seboj prinesite stekleno ohišje in tako prevzamete le vložek s plamenom. V priloženi grafiki je razvidno, kdaj in kje bo možno prevzeti plamen.

Tudi letos boste od prevzemu plamena in poslanice lahko darovali prostovoljne prispevke, ki bodo namenjeni pomoči socialno ogroženim otrokom in njihovim družinam (Sklad sv. Lucije), za gradnjo skavtske hiše ter za delovanje skavtov. Prispevke bomo skavti zbirali v škatli, ki bo poleg sveč in vložkov.

Geslo in poslanica (sporočilo), ki ga prinaša letošnji plamen Luči miru iz Betlehema predstavlja mnogo več kot le svetlobo in toploto. Letošnje geslo akcije je ČLOVEK, NE JEZI SE.

Poslanica se glasi:

“V začetku je beseda.” Lepa beseda v začetku lepega, grda v začetku grdega. Saj z besedo nekoga rešimo ali pokončamo, ranimo ali ozdravimo. Danes pa je malo lepih besed, malo vljudnosti. Morda je zato med nami toliko jeznega, toliko grdega, toliko teme. Zato bi vam danes radi dali lepe besede, “Hvala”, “Oprosti” in “Rad te imam”. To so luči, ki uničujejo temo in tiho povejo, da smo vsi ljudje. Primi v roko to Luč in besedo. Osvetli prostore, govori lepo. In reci si, preden te tema zajame, “Človek, ne jezi se.”

Belokranjski skavti vam želimo mirne in blagoslovljene božične praznike, v katerih pa naj vas vnema plamen Luči miru.