Akademska folklorna skupina France Marolt je maja letos s predstavo Nikrmana v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pospremila 70. obletnico delovanja skupine, 11. novembra pa sledi ponovitev v Kulturnem centru Semič. Plesna predstava predstavlja zaključno prireditev v sklopu dogodkov z naslovom Praznovanje jeseni 2018 s tematiko kulturne dediščine, ki jo organizirajo v Kulturnem centru Semič.

Plesna predstava Nikrmana je zasnovana s temo, ki doslej še ni bila odrsko (po)ustvarjena. Dotika se staroverskih ritualov, ki so bili na Slovenskem prisotni še v prejšnjem stoletju. Zapisi izvirajo iz Posočja. Rituali izhajajo iz naravnega ravnovesja in so uravnavani s pomočjo prasile Nikrmane. Na odru se bodo vrstile umetniško upodobljene koreografije v prepletu različnih ritualov starovercev, ki častijo naravo in njene danosti. Avtor plesne predstave je Tomaz Simetinger, sodelujejo pa tudi mladi slovenski folklorni koreografi.

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa doma in v tujini. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.

Ne zamudite priložnosti in si oglejte ponovitev jubilejnega koncerta Akademske folklorne skupine France Marolt!