Na vsebino

VirejFest, petek

23. jun ob 22:00

V VirejFest smo preimenovali dosedaj vsem dobro poznani EtnoFolkFest, ki je zabaval mlado in staro v grajskem atriju v času Jurjevanja.
Tudi od sedaj naprej ne bo nič drugače. Odlični koncerti bodo tudi letos nudili zabavni program vsem obiskovalcem Jurjevanja, ki se bo pričel takoj po končanem kulturnem delu na velikem odru.

Petkov program:
Nastop glasbene zasedbe Generator, Ana Pupedan z Janijem Kovačičem. Organizirajo: KBŠ, MC BIT, MKK.

PROST VSTOP

Organizatorji: Klub belokranjskih študentov, Mladinski center BIT in Mladinski kulturni klub Bele krajine.

Virej je pojem slovanske mitologije.
Virej je bivališče Velesa, slovanskega boga podzemlja in vojne, a hkrati je prostor večne pomladi. Tamkaj ni zime, ni ozebe, mraza in smrti, temveč večno cvetenje, zelenje in čista življenjska moč.

V slovanskih mitoloških predstavah so ključ od Vireja imele ptice, ki se vsako leto vrnejo in naznanijo prihod pomladi in poletja, rodovitnega in bogatega dela leta. Tedaj na zemljo vstane Jarylo ali Jurij, iz Vireja prinese vlago in silno rodovitnost, ki poženeta večni cikel rojstva narave. Na Vuzem, veliko noč Jurij vstane iz podzemlja in se odpravi na pot, daleč nad črnim morjem, skozi zeleni gozd, po blatu in vodi, vse do ravnega polja kjer prične svoj sprehod skozi leto.

(Belaj, Hod kroz godinu, str. 173-203)

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj