Na vsebino

14. Dan za spremembe – Trajnost je v ponovni uporabi

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je v soboto, 15. aprila 2023, v okviru dogodka 14. Dan za spremembe, organiziral prostovoljsko akcijo z naslovom Trajnost je v ponovni uporabi.

V prostorih Kulturnega doma Črnomelj je potekala izmenjevalnica oblačil, kjer ste lahko izbrali oblačilo in pridobili nasvet, kako sestaviti nov izgled. Na delavnici šivanja odejic (krpank), ki jo je vodila mentorica Tatjana Žlak so prostovoljke Marija Marušič, Božica Veselič in Vesna Veselič predstavile kako iz krp sešijemo odejo. Prostovoljki Ajda Skrbinšek in Daša Bartolj sta s preprosto tehniko črnega flomastra in barv za tekstil ustvarjali različne vzorce. Članice študijskega krožka Stenske krpe iz belokranjske dediščine Anica Jesih, Zvonka Šterbenc, Ivanka Štefanič, Iva Simčič in Tatjana Jakofčič so iz odpadnega blaga (starih rjuh) izdelale krpe za čiščenje in jih okrasile z vezeninami.

Delavnico šivanja vrečk za sadje je vodila mentorica Vera Jakša, članica Univerze za tretje življenjsko obdobje ZIK Črnomelj in dolgoletna prostovoljka pri izvedbi delavnic ročnih del. Vse izvedene aktivnosti so potekale na temo trajnostnega razvoja s področja ponovne uporabe ali predelave tekstila. Tekstilna in oblačilna industrija je ena izmed največjih onesnaževalcev okolja, zato je nujno, da spremenimo način razmišljanja iz sledenja trendom hitre mode k bolj trajnostnemu izbiranju svojih oblačil. Najboljši tekstilni odpadek je tisti, ki ne nastane. Predstavljene so bile zanimive, ustvarjalne in praktične rešitve za ponovno uporabo tekstilnih izdelkov. V aktivnosti so bile vključene različne generacije od predšolskih otrok do starejših odraslih (upokojencev).

Kot prostovoljci so sodelovali člani Univerze za tretje življenjsko obdobje, člani skupine Starši staršem in študijskih krožkov ZIK Črnomelj. Namen akcije je bil osveščanje različnih ciljnih skupin, spodbujanje prostovoljstva v okolju in širjenje mreže posameznikov, ki so pripravljeni deliti svoje znanje in spretnosti. Razumevanje in promocija trajnosti postaja vse pomembnejša v vsakdanjem življenju. Ne drži, da posameznik ne more narediti ničesar. Trajnost soustvarjamo na svoj poseben način in z malimi koraki. Iz Kulturnega doma Črnomelj smo odšli polni novih znanj in idej, kako vpeljati trajnost v naš vsakdanjik in soustvarjati lepši, čistejši in varnejši svet za naše zanamce. Dan za spremembe je priložnost za sodelovanje in povezovanje, saj si vsi želimo živeti v prijazni in povezani skupnosti, kjer lahko dobimo podporo, kadar jo potrebujemo in kjer lahko tudi sami ustvarjalno prispevamo.

Vir: ZIK Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj