Na vsebino

18. tabor gasilske mladine

Po enem letu premora je Mladinska komisija ponovno organizirala že 18. tabor gasilske mladine, ki je potekal od nedelje, 16. 8., pa do srede, 19. 8. V želji, da bi lahko na tabor pripeljali čim več mladih gasilcev, smo se letos odločili, da ga izvedemo na novi lokaciji, po dolgem času spet v šotorih. Pot nas je tokrat vodila v Vinico, kjer nas je gostila domačija Turizem Benetič.

Kot vsa leta poprej, smo tudi letos organizatorji za mladino pripravili številne delavnice, športne in zabavne dejavnosti, predavanja, predstavo čarodeja, aktivno preživljanje prostega časa, kopanje v Kolpi, pa še bi se kaj našlo. Ob 18. jubileju seveda ni manjkala niti torta, ki so nam jo spekli v Pekarni Krajcar v Črnomlju.

Letos se je tabora udeležil 101 udeleženec, vsi so prihajali iz 19 društev. Najmlajša udeleženka je štela vsega 6 let. Za vse je skrbelo 19 mentorjev in številni drugi prostovoljci, s katerimi smo skupaj poskrbeli, da so bili mladi varni in da je celoten program potekal brez zapletov, iztirilo nas ni niti slabo vreme, ki nas je preizkusilo tretji dan tabora.

Na tej točki bi se še enkrat zahvalil gospe Antoniji in gospodu Vladimirju iz domačije Turizem Benetič, ki sta nas prijazno sprejela v goste. Zelo pomembno vlogo pri logistiki, pomoči pri organizaciji in izvajanju dejavnosti je odigral tudi Goran Mikšič, poveljnik sektorja Vinica, člani PGD Vinica, še posebej Srečko Adlešič, pa tudi njihovi veterani, ki so ponoči z dežurstvom prijazno razbremenili mentorje, da so se le ti lahko v miru spočili. Zahvala velja tudi za vsa društva, ki so s svojimi člani izvajali gasilske delavnice. To so bili člani iz PGD Zilje, PGD Dragatuš in PGD Črnomelj. Šotore so nam pomagali postavljati tudi člani iz PGD Radenci, PGD Vranoviči ter belokranjski skavti. Hvala gospe Petri Planinc iz Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča iz Metlike, ki je pripravila likovno delavnico, gospe Metki Brozovič, ki nas je gostila v Spominski hiši Otona Župančiča, čarodeju Toniju, ki nam je pričaral odlično predstavo, v kateri so aktivno sodelovali tudi otroci.

Tabor seveda nebi mogel uspeti brez požrtvovalnih mentorjev. Popolnoma prostovoljno so vsak dan tabora skrbeli, da so bili mladi varni, da so jih usmerjali in vodili, nekatere v težkih trenutkih tolažili in bodrili, da so skupaj premagali domotožje. Vsako leto medse dobimo kakšnega novega mentorja, ki prinese novo energijo, nove poglede, tudi nove ideje. Špela, Jure, Kevin, Jani, Tanja, Damjana, Urška, Lucija, Aleš, Urban, Jakob, Robert, Jože, Benjamin, Hajdi, Toni in Andrej, hvala vam še enkrat. Močno verjamem, da bomo skupaj napisali še mnogo skupnih lepih zgodb.

Posebej bi se rad zahvalil Alešu Cvitkoviču, poveljniku tabora in moji desni roki, hkrati pa edinemu, ki se je do danes udeležil prav vseh gasilskih taborov. Njegove izkušnje, ljubezen do gasilstva in življenjske modrosti nam marsikdaj popestrijo urice v taboru. Pravzaprav ni nobena odločitev sprejeta brez njegove potrditve. Brez njega tabor zagotovo nebi bil isti.

Hvala tudi vodstvu GZ Črnomelj, še posebej predsedniku Borisu Kambiču, ki podpira našo delovanje, upošteva naše predloge in nam zagotavlja pogoje, v katerih lahko nemoteno poskrbimo, da je organizacija tabora mala malica.

Naš tabor je dokaz, da je vsega lepega vedno hitro konec. Zelo veliko nam pomeni, da so mladi po koncu tabora veseli, nasmejani, da s sabo domov odnesejo nove spomine, nova znanja, poznanstva in izkušnje. Lepo je videti, ko se mnogi v tabore vračajo, postanejo tudi mentorji, operativni gasilci, gasilski funkcionarji. K temu zagotovo prispevamo vsi, ki se na nivoju GZ Črnomelj ukvarjamo z gasilsko mladino. Čeprav je čas, v katerem živimo, težak in turbulenten, se vsi trudimo, da bi se v gasilske vrste privabljalo čim več otrok, ter da bi seveda za njih bilo v naših vrstah dobro poskrbljeno. Tabor gasilske mladine je zagotovo eden izmed pomembnejših letnih dogodkov v lokalnem mladinskem gasilstvu, katerega glavni namen je poleg vzgoje in izobraževanja tudi druženje mladih. Letošnji tabor se je zaključil, odgovorni pa že razmišljamo o novem, že 19. taboru. Zagotovo bomo tudi drugo leto našli kakšno novo dejavnost, novo delavnico. Predvsem pa skupaj širili idejo gasilstva, ki je nesmrtna.

Z gasilskim pozdravom "NA POMOČ!"

Vir: Mladinska komisija GZ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj