Na vsebino

2019 – Leto jubilejev slovenskega gasilstva

Letošnje leto je še posebej pomembno za slovensko gasilstvo, saj bomo obeležili 150-letnico PGD Metlika in hkrati 150-letnico organiziranega gasilstva na Slovenskem, 70-letnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.
Prvo Prostovoljno gasilsko društvo oziroma kot so jo takrat imenovali - požarna bramba – je bilo na pobudo graščaka dr. Josipa Savinška ustanovljeno leta 18. septembra 1869 v Metliki; na dvorišču metliškega gradu.

Številne aktivnosti, ki bodo zaznamovale letošnje leto, so včeraj predstavili na tiskovni konferenci v Ljubljani. Vsebine jubilejnega leta so predstavili:

- Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenij
- Darko Zevnik, župan Občine Metlika
- Amir Mehadžić, predsednik PGD Metlika in
- Martin Štubljar, predsednik Gasilske zveze Metlika

Vse prireditve bo spremljal enoten logotip, ki ga je dne 25. januarja 2019 sprejel Upravni odbor Gasilske zveze Slovenije.

Prostovoljno gasilsko društvo Metlika obeležuje 150-letnico, hkrati je to tudi začetek organitiranega gasilstva na Slovenskem, 70 let Gasilske zvezeSlovenije in 50 let Slovenskega gasilskega muzeja v Metliki. Zato bodo izvedli številne aktivnosti, ki odražajo pomen in zaupanje v delo gasilcev.

Pripravili bodo tudi likovni in literarni natečaj, več različnih srečanj, osrednja zaključna slovesnost pa bo 8. in 9. septembra v Metliki.

Prispevek RTV Slovenija si lahko ogledate TUKAJ.

Zvočni zapis

  • - Predsednik Gasilske zveze Metlika Martin Štubljar

Vir: Gasilska zveza Metlika, Radio 1

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj