Na vsebino

2B v izboru za naj novo slovensko skladbo

Foto: 2B
Foto: 2B

V Mariboru bo konec prihodnjega tedna tretje leto zapored potekal Frišno – Dan nove slovenske glasbe. Za nagrado za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta se ponovno poteguje deset skladb, izbranih po predlogih glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia Si. Med izbrano deseterico je tudi skladba Do 5 dimenzije s podpisom belokranjskega dvojca 2B. Za glasbo in aranžma sta poskrbela Primož in Gašper Mihelič, slednji se je podpisal tudi pod besedilo.

Na prireditvi 16. septembra v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bodo vseh deset skladb predstavili v glasbeni preobleki Big banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča, poleg nagrade za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta po izboru radijskih poslušalcev pa bodo podelili še nagrado za najboljšo izvedbo po izboru strokovne komisije.

Prireditev bo znova povezoval igralec Jure Ivanušič, ki pa tokrat ne bo sam na odru. “Med izbranimi izvajalci so tako uveljavljeni glasbeniki kot novinci, imamo tudi zelo različne glasbene stile,” je na današnji novinarski konferenci povedal odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek.

Zanimanje za brezplačne vstopnice v dvorani je bilo letos izjemno veliko, tudi izvajalci se po besedah odgovornega urednika Radia Si Darka Pukla zelo radi odzovejo vabilu k sodelovanju. “Veseli nas, da postaja projekt tradicionalen,” je dejal.

Letošnja novost je, da bo prireditev poleg Radia Maribor in Radia Si neposredno prenašal tudi 1. program TV Slovenija. S tem bo kakovostna nova slovenska glasba dosegla občinstvo tudi zunaj dvorane, “kar si takšen projekt zagotovo zasluži”, je povedal v.d. odgovornega urednika TV Maribor Tomaž Karat.

Glasovanje za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta je možno še do 13. septembra na tej povezavi. Izbrane skladbe so Dovoli da skupine Avtomobili, Kinderšpil Leopolda 1, Osem korakov stran LPS, Lukatova mami in Kokosy, Tobogan skupine MRFY, Mali strahovi od Lamai, Do 5 dimenzije s podpisom 2B, Ni panike od Masayah, Skači Marko Vlada Kreslina ter Flow v izvedbi I.C.E.

“Gre za zelo različne glasbenike in zelo različne glasbene stile. Zelo zanimivo jih bo videti v predelavi Big banda RTV Slovenija, ki jim bo dal romantični pridih,” je povedal urednik glasbenega programa na Radiu Maribor Gregor Stermecki.

Izbor finalistov so opravili po več kriterijih. “Ne iščemo hitov na prvo žogo. Iščemo skladbe, ki so jih glasbeni uredniki zaznali kot skladbe, ki imajo ‘daljši rok trajanja”. Ni pa to lahko delo, saj slovenska glasbena scena raste iz leta v leto,” je še dejal Stermecki.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj