Na vsebino

50 let Preje

Društvo Bela krajina v Ljubljani je včeraj pripravilo tradicionalno kulturno-zabavno prireditev Prejo, tokrat že 50. srečanje Belokranjcev, ki živijo izven Bele krajine in prijateljev Bele krajine. Na prireditvi je igral Tamburaški orkester Dobréč iz Dragatuša. Ob tej priložnosti je predsednik društva Tone Grahek predstavil delovanje društva v minulih letih, trije člani so za uspešno delovanje v društvu prejeli posebna priznanja. Društvo ljubiteljev Ptuja pa je Društvu Bela krajina podelilo priznanje za dolgoletno ustvarjalno in prijateljsko sodelovanje.

Začetki društva segajo v leto 1930, ko so se Belokranjci živeči v Ljubljani že organizirano srečevali. Organizatorja sta bila dr. Adlešič Juro, takratni advokat in župan mesta Ljubljane, ter Koce Juro poslanec iz Starega trga.
Leta 1933 so Belokranjci živeči v Ljubljani organizirali izlet v Belo krajino za fotografe, z namenom, da bi slikovno prikazali lepote Bele krajine. Potovali so z vlakom in se pet dni z vozovi vozili po vaseh in fotografirali. Sprejel jih je takratni župan Metlike, oče kasnejšega dolgoletnega predsednika društva Veljka Malešiča. S fotografi je potoval tudi slikar Božidar Jakac s kamero in tako so poleg fotografij nastali tudi eni od prvih filmskih posnetkov Bele krajine.
Med drugo svetovno vojno društvo ni delovalo, vendar se Belokranjci o tem času lahko z marsičem pohvalijo.
Leta 1947 je društvo zopet zaživelo s predsednikom Nikom Kambičem iz Metlike - gradbenim ministrom v takratni vladi. Ustanovili so tudi Društvo belokranjskih študentov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj