Na vsebino

7. tedenski pregled "Semič v starih cajtih"

V Semiču smo se spomnili na žegen konj, ki so ga prirejali že po 1. svetovni vojni, znova pa obudili v letu 1992. Predstavili smo dr. Alojza Mihelčiča – Petrica, partizanskega zdravnika, ki je dobrosrčno pomagal prav vsem. Spomin smo obudili tudi na semiško kino sekcijo, kuharske tečaje pri nas, na Semiško ohcet leta 1995, nekdanja kmečka opravila … Tudi ta teden so bile ohranjene fotografija raznolike in pestre. Hvala, ker prispevate k ohranjanju kulturne dediščine.

Svoje stare semiške fotografije lahko pripnete na stran Semič v starih cajtih ali pa nam jih pošljete na [email protected]. Veselimo se novih sodelovanj in spominov.

Na naslovni fotografiji je tretji zaporedni žegen konj in njihovih gospodarjev pred cerkvijo sv. Štefana. Žegen je bil prirejen že po 1. svetovni vojni, a so ga na novo obudili leta 1992. Priredila ga je kmečka zveza Slovenske ljudske stranke. Vir: Dolenjski list, št. 52 (2367), 29. december 1994. Avtorica članka: M. B.-J.

Fotografija 2: Dr. Alojz Mihelčič – Petric. Rodil se je leta 1907 v kmečki Mihelčičevi družini v Vavpči vasi. Med drugo svetovno vojno je bil znan partizanski zdravnik. V brezpotjih gozdov zahodno od Mirne gore je organiziral in vodil partizansko bolnišnico, ki je nosila njegovo ime. O tem še danes priča spominsko obeležje na mestu, kjer je zdravil bolne in ranjene partizane. Umrl je leta 1974 v Novem mestu, pokopan pa je v družinskem grobu Mihelčičevih pri Svetem Duhu. Fotografijo in besedilo je pripravil Blaž Kočevar.

Fotografija 3: Fotografija nekoč bodočih semiških kuharic. Prispeval jo je Štefan Rauh.

Fotografija 4: Jože Kočevar, prvi kino operater pri nas. Z njim je sodeloval tudi Jože Poč. Vir: Kronika Kino sekcije Semič.

Fotografija 5: Dramska skupina iz Štrekljevca med leti 1946 in 1950. Fotografija je last družine Ramuta iz Kala.

Fotografija 6: Semiška ohcet leta 1995. Nastopili so tamburaši iz Dragatuša in Komareva pri Sisku, harmonikarke iz Mengša ter pevski zbor in folkloristi iz Kopra. Vir: Dolenjski list. Avtorica: M. B.-J.

Fotografija 7: Mirna gora je vabila tudi leta 1961. Avtor: Jože Škof. Vir: Dolenjski list, 15. 12 1961, letnik 12, številka 50.

Fotografija 8: Družine v Mladičkem brezju. Fotografijo je poslal Andrej Marin.

Fotografija 9: Nova maša Stanka Kapša. Fotografijo je prispeval Štefan Rauh.

Fotografija 10: Božič v Semiču leta 1941.

Fotografija 11: Dekleta v Brezovi Rebri pred 2. svetovno vojno. Fotografija je last družine Plut iz Brezove Rebri.

Fotografija 12: Matija Kambič na Aljaski, kjer si je služil kruh z delom v rudnikih. Težaško delo mu je pustilo posledice (jetiko), zaradi katerih se je vrnil domov. Fotografija je last družin Plut in Pavlišič iz Črešnjevca.

Fotografija 13: Oranje z voli na “široki njivi” pri Črešnjevcu. Fotografija je last družin Plut in Pavlišič iz Črešnjevca.

Fotografija 14: Fotografija Kuraltovih iz Vrbe na Gorenjskem. Na fotografiji sta stara starša nekdanjega župana Ivana Bukovca pred 1. svetovno vojno. Fotografija je last družine Bukovec iz Semiča.

Fotografija 15: Žan Simonič, Žan Sepaher, Ivan, Matija in Jože Simonič ter Milan Pirš pri postanku v Jovkovju na Vrtači leta 1955, ko so se z mopedi podali na dirko do Črnomlja. Fotografija je last družine Simonič iz Podrebra.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj