Na vsebino

800 let od prvega prihoda duhovnika v starotrško faro

V četrtek, 24.6.2021, smo v Starem trgu ob Kolpi praznovali 800-letnico prihoda duhovnika v faro. Praznovanje smo pričeli s sveto mašo, ki jo je vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Po končani maši je bila prireditev pod lipo, ki je bila posajena prav pred 30 leti. Prireditev, ki je potekala v zelo sproščenem vzdušju je povezoval sam gospod župnik Jože Pavlakovič. Zbrane sta nagovorila oba župana, in sicer župan Občine Črnomelj, g. Andrej Kavšek (KS Stari trg ob Kolpi) in župan Občine Kočevje, g. Vladimir Prebilič (KS Poljanska dolina), predsednica sveta KS Stari trg ob Kolpi, ga. Renata Butala in nekdanji župnik v Starem trgu, g. Lojze Rajk (1977 do 1990). Nastopali so otroci iz vrtca in šole OŠ Stari trg ob Kolpi, pevec Peter Movrin, združena folklora – folklorni skupini Predgrad in Stari trg ob Kolpi ter Grajski pevci.

"Starotrška fara je bila vedno središče duhovnega in družbenega življenja v tej naši lepi dolini. Kaj bi nam povedali zidovi, če bi znali govoriti? Koliko veselja, upanja, želja, žalosti, hrepenenja, solz, gorečega sklepanja rok je bilo tu izraženega skozi vseh 800 let! V Starem trgu se je vse dogajalo. Tu je bila šola, trgovina, gostilni, župnišče, poleg cerkve pokopališče, ... Danes je sicer veliko manj ljudi kot nekoč, a za faro še vedno poskrbimo. Od leta 1990 je z nami župnik g. Pavlakovič. Župnik se je z veliko zagnanostjo lotil prenove. Sadovi dela so se pokazali kmalu. Obnovljene so podružnične cerkve in ustanovljena je bila terapevtska skupnost. Naša župnija je začela dobivati svojo dušo in ponosno živi. Sadove njegovega dela smo lahko občutili vsi. Čeprav nas je veliko manj kot včasih, delujemo skupaj. Hvala našemu gospodu župniku za dobro delo v naši dolini, za skrb za vse te naše kulturne spomenike in za prečudovite jaslice, ki jih vsako leto uredi in s tem poskrbi za prepoznavnost našega kraja. Res iz srca hvala.

Trideseta obletnica samostojnosti – dan državnosti. Čas je, da se začnemo zavedati, da je država nekaj vsem skupnega in da moramo s to dobrino ravnati odgovorno in pošteno. Predvsem pa ne smemo nikoli pozabiti, da lahko vsi skupaj poskrbimo, da bo Slovenija še bolj uspešna in da bo v njej lepo ter dobro živeti."

Vir: KS Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj