Na vsebino

96 potrjenih primerov!

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do 18. ure potrdili pri 96 ljudeh. Vlada je na predlog NIJZ razglasila epidemijo. Tudi uradno smo prešli v drugo fazo širjenja virusa. V živo spremljamo novinarsko konferenco pristojnih o najnovejšem dogajanju.

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do 18. ure potrdili že pri 96 ljudeh, 3058 so jih testirali. Prvi primer so danes zabeležili tudi na Severnem Primorskem. Kot so pojasnili v bolnišnici v Šempetru, je okužen zdravnik, ki je bil prejšnji teden v Italiji. Razglasitev epidemije velja od 18. ure, prav tako aktivacija državnega načrta za ukrepanje ob pojavu epidemije.

"Virus se nezadržno širi"

Zdravstveni minister Aleš Šabeder je dejal, da se novi koronavirus nezadržno širi, v državah EU pa primanjkuje zaščitne opreme. Dejal je, da prehajamo v drugo fazo širjenja virusa. Bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sprejemale tudi regionalne bolnišnice

Slovenija je bila do zdaj v prvi fazi širjenja virusa, ko smo iskali vsak izvor okužbe in jo poskušali omejiti. Zdaj, v drugi fazi, so ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. To so ukrepi, ki so usmerjeni v preprečitev zbiranja.

Tretja faza je epidemija, ko govorimo o spreminjanju kapacitet zdravstvenega sistema in aktiviranju dodatnih kapacitet v zdravstvu.

Šabeder je pozval k strpnosti in omenil grožnje in celo nasilje do zdravstvenih delavcev, predvsem na urgencah. Ljudje z znaki okužb še vedno ne spoštujejo pravil, je dodal.

Epidemiolog Janez Tomažič je povedal, da je bil poziv, ki so ga infektologi objavili danes, izrazito konstruktiven. "Ne želimo si scenarija Italije, obstaja tudi kar nekaj dobrih praks. Bistvo je da se javno življenje ustavi za 14 dni."

Kot ključno Tomažič izpostavlja, da je virus verjetno bolj nalezljiv kot si predstavljamo. "Ni nujno, da veliko kašljamo. Poudaril bi, da naj državljani ostanejo doma in ne uporabljajo javnega prevoza. Mladino pozivamo k uprabi socialnih medijev ter naj se čim manj zadržuje zunaj. Znanje je moč. NIJZ ima res dobra priporočila in navodila, ki so dostopna na njihovi spletni strani."

"Kolikor bo posameznik odgovoren, toliko bo ranljiva družba," je izpostavil Tomažič in dodal, da se stanje vsak dan eksponentno slabša, a je še vedno čas za ukrepanje. "Moramo biti optimistični, a tudi realni. Čim manj druženja," je ponovil.

Na zemljevidu lahko preverite število okuženih po regijah TUKAJ (vir: RTV SLO MMC), v prilogi spodaj pa najdete javni poziv infektologov UKC Ljubljana, naj se v največji možni meri ustavi javno življenje v Sloveniji in s tem pomaga pri zajezitvi širitve virusa.

Poročilo 24 ur najdete TUKAJ, prispevek RTV SLO je TUKAJ, SIOL.net pa je poročal tako: TUKAJ v časopisu Delo so zapisali sledeče: TUKAJ.

STA infogram okuženih v Sloveniji najdete TUKAJ.

Priponke

Vir: Siol.net/RTV SLO/24ur/Delo/STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj