Na vsebino

Arheološka izkopavanja v Metliki

Aleš Tiran in Kristjan Husič, diplomirana arheologa, sta naredila kratek povzetek z izkopavanj, ki jih izvajajo na trasi bodočega toplovoda na Trgu svobode v Metliki.

"Takoj pod modernimi nasutji smo naleteli na tlakovano cestišče iz začetka 18 st., v katerem smo odkrili fragmente keramike, živalskih kosti in nekaj kovinskih predmetov (med njimi kar nekaj kovancev in bronastih bucik).

Pod tlakovanjem pa smo že dosegli prazgodovinske naselbinske plasti.

Naleteli smo namreč na del prazgodovinske hiše, kar nakazujejo ostanki ležečih lesenih brun, ki so bile nedvomno deli lesene konstrukcije. Na podlagi najdb, smo hišo datirali v obdobje železne dobe.

V sklopu hiše smo odkrili več kurišč in peči ter obilico keramičnih najdb. Gre za tipično naselbinske najdbe (ožgana glina, uteži, fragmenti posod, loncev ipd.)

Nekatere od njih so skoraj v celoti ohranjene.

Na enem od kosov hišnega lepa oz. ometa iz gline smo prepoznali izjemno najdbo in sicer dva prstna odtisa železnodobnega "Metličana/Metličanke".

Poteka šele 4. terenski dan, zato vas bomo o rezultatih nadaljnjih raziskav še obveščali.

Vabljeni k obisku arheoloških izkopavanj."

Vir: Arhat s.p.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj