Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (12)

Par dragocenih srebrnih fibul iz Pungarta

Dve v celoti ohranjeni srebrni fibuli tipa ornavasso. Izdelani iz 2 mm debele srebrne žice. Noga fibule je nazaj zavita in pripeta na lok. Na loku so 3 razčlenjeni gumbi. Peresovina ima 16 zavojev.

Metlika - Pungart, grob 22; 2. - 1. st.pr.n.št.; srebro; vel. 5,6 in 6,4 cm; A11285 in A11286

V času mlajše železne ali latenske dobe (3. do 1. st. pr. n. št.) se je po vsej zahodni in osrednji Evropi razširila kultura Keltov. V Beli krajini sta v tem času sobivali dve različni skupnosti: Kolapijani in Tavriski.

Vpliv keltskih Tavriskov je najbolj opazen v arheološkem gradivu iz severa Bele krajine. Znova je zaživelo naselje v Metliki. Novi prebivalci metliškega pomola so svoje pokojne sežigali, pokopavali so jih na Pungartu. V grobne jame so polagali lončene žare ter različne pridatke – osebne predmete ter hrano in pijačo za popotnico na onostranstvo. Tudi orožje so, po keltski navadi, pred zakopom v grobu obredno uničili.

Ob gradnji nove šolske stavbe na Pungartu leta 1965, so arheologi odkrili 64 žganih grobov iz mlajše železne dobe. Grobne najdbe nam povedo, da so tukaj pokopavali od 3. do 1. st. pr. n. št.

V bogat grob številka 22 so pokojniku priložili 4 večje in 100 manjših bronastih gumbov, poleg njih pa še par izjemno dragocenih srebrnih fibul. Skupaj so tvorili izjemen primer takratne oblačilne kulture. Na podlagi odsotnosti orožja v grobu, sklepamo da gre za osebo ženskega spola.

Fotografija: Par srebrnih zaponk za oblačila - fibul, 2022, avtor: Leon Gregorčič, hrani BMM

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj