Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (40)

Lončarska delavnica na Otoku - Dvoročajni vrč z živalskim okrasom

Rekonstruiran dvoročajni vrč iz bledo rumene gline. Trebušaste oblike. Na trupu aplika v obliki kuščarja, na ustju aplika v obliki kače.

Otrok - Veselič, PN 0047 in PN 0205 naselbinska najdba; 1.-3. st.n.št.; Keramika, hrani BMM.

Na severnem robu vasi Otok so arheologi med letoma 2012 in 2013 odkrili ostanke rimske podeželske vile - vile rustike. Bile so način poselitve ruralnih območij in so predstavljale gospodarsko osnovo v tedanjem rimskem imperiju. Villa rustica je bila tako gospodarsko in bivalno središče. Običajno je vključevala različne stavbne elemente kot so stanovanjski objekti, gospodarski objekti, hlevi, delavnice ipd.

V letu 2012 - 2013 so arheologi raziskovali gospodarski del podeželske vile. Odkrite so bile 4 manjše dvodelne peči.

s sredinskim podpornim stebrom in masivnimi rešetkami, ki so bile namenjene žganju keramičnih izdelkov – Lončarski obrat. V okolici so bile odkrite tudi jame z odpadnim keramičnim gradivom, ki se je v procesu žganja poškodoval.

Med otoško lončenino najdemo široko paleto keramičnega gradiva (99.275 odlomkov). Prevladujejo vrči, sklede, kadilnice, melnice in čaše. Med njimi izstopajo številni odlomki keramike, okrašeni z aplikami kač in kuščarjev. Povezujemo jih s kultom, čaščenim v domačem oziroma družinskem okolju, saj je kača tudi simbol oz. zaščitnica hiše in družine. Pogosto so bile odkrite tudi v svetiščih posvečenih Mitri vendar jih, med izkopanim gradivom sondiranja v bližini Mitreja pri Rožancu iz leta 1982, ni bilo odkritih.

Lončarski obrat časovno umeščamo med 1. in 2. st.n.št.. Ugodne pogoje za razvoj lončarske obrti je omogočala bližina gozda, kakovostna glina in reka Kolpa.

Foto: Dvoročajni vrč z apliko kače na ustju in kuščarja na trupu. Poleg keramičen fragment, ki se je med žganjem poškodoval (napihnil)., avtor: Kristjan Husič, 2023, hrani BMM.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj