Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (42)

Kako se je sobica grela, ko je bila zima zima bela?

V belokranjskih kmečkih hišah s pečjo iz kahel.

Kahle so lončaste oziroma skledaste pečnice, ki sestavljajo zunanjo površino peči in so ena najstarejših oblik pečnic. Zaradi svoje oblike so v prostor oddajale več toplote in po izkustvu naj bi ena pečnica zadostovala za ogrevanje 1 kubičnega metra prostora.

Večina kmečkih hiš je imela tri prostore: vežo, "prvo hišo" in "zadnjo hišo". V prvi hiši je bila sezidana peč iz kahel, ki so jo kurili iz veže. Ta je bila hkrati tudi kuhinja, stropa ni imela, dim iz peči pa se je dvigal proti slemenu ter obarval stene (zato črna kuhinja). Prva hiša z lesenim stropom medtem ostaja čist osrednji prostor, kjer se je podnevi odvijalo življenje družine, ponoči pa je služil za spanje otrokom in starim staršem.

Na fotografiji: peč iz kahel v prvi hiši in kurišče v veži, druga polovica 19. stoletja - prva polovica 20. stoletja (del etnološke stalne razstave Bela krajina v odsevu sedmih tisočletij); foto: Branko Babič.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj