Na vsebino

Belokranjčevo pismo iz Bruslja

Evropski teden regij in mest, največji dogodek namenjen kohezijski politiki, se je letos v Bruslju odvil že devetnajstič. Od 11. do 14. oktobra je v živo in prek spleta povezal 17.600 udeležencev, ki so v sklopu več kot 300 delavnic izmenjevali izkušnje ter raziskovali možnosti za napredek njihovih regij in mest.

Evropska unija stremi k čim bolj neposrednemu povezovanju s svojimi regijami; s finančno podporo jim omogoča razvoj, ki ni povsem odvisen od interesov državnih odločevalcev. Štirje prednostni cilji evropske kohezije, ki bo evropskim regijam in mestom v obdobju 2021-2027 ponudila 392 milijard evrov podpore, so okrevanje, zeleni prehod, digitalni prehod in vključevanje državljanov v procese odločanja.

Poleg tega se Generalni direktorat Evropske komisije za regionalno in mestno politiko (DG REGIO) zaveda pomena neodvisnega novinarstva; nenazadnje mu je v letošnjem govoru o stanju v uniji podporo izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Komisija je zato zagnala nov poziv za zbiranje predlogov, ki se osredotočajo na informiranje javnosti o evropski kohezijski politiki. V Bruslju zagotavljajo uredniško neodvisnost in sveženj pomoči, ki znaša 7 milijonov evrov.

Ob robu evropskega tedna regij in mest poteka tudi medijski program Evropske komisije Youth4Regions, ki je letos zbral približno 50 mladih novinarjev in jim omogočil izobraževanje ter izkušnjo mednarodnega poročanja. Uredniško ekipo je letos tvorila četverica lanskih udeležencev programa iz Norveške, Italije, Finske in Slovenije. Dvema najbolj perspektivnima udeležencema programa se vsako leto podeli nagrada Megalizzi-Niedzelski, ki ohranja spomin na Antonia Megalizzija in Bartka Niedzelskega, dva mlada novinarja, ki sta izgubila življenji med terorističnim napadom 11. decembra 2018 v Strasbourgu. Prejemnika letošnje nagrade sta Irene Barahona Fernández iz Španije in Jack Ryan iz Irske.

V okviru 300 dogodkov, ki so se odvili med tednom, med bolj odmevne zagotovo sodi Citizens' Dialogue (Dialog državljanov). Z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreiro in osmimi mladimi novinarji smo se pogovarjali o prednostnih ciljih kohezijske politike ter načinih implementiranja finančnih vložkov v regije, ki niso enako razvite. Dogodek je lahko v živo spremljala vsa evropska zainteresirana javnost, poleg angleščine so lahko gledalci poslušali tudi interpretacijo v francoskem ali nemškem jeziku. V začetku dogodka smo zagnali anketo Voice of the Week (Glas tedna), ki je zbrala nekaj več kot 1300 odzivov iz vse Evrope.

Rezultate ankete smo s komisarko Ferreiro in predsednikom evropskega odbora regij Apostolosom Tzitzikostasom povzeli na zaključnem dogodku tedna. Na vprašanje o pripravljenosti na ogljično nevtralnost do leta 2050, kar je eden izmed ciljev evropskega zelenega dogovora, je zainteresirana javnost odgovarjala s pomočjo lestvice od 1 do 5; polovica vprašanih je pripravljenost svoje regije ali mesta označila z 2. Svojo digitalno usposobljenost je 48 % vprašanih označilo s 4, a so ti hkrati ugotovili, da jim okolje, v katerem živijo, še ne ponuja vseh potrebnih digitalnih storitev.

Pred nami je torej vrsta vprašanj, ki zadevajo za vse enakopraven zeleni in digitalni prehod. Zbrani rezultati bodo upoštevani tudi v sklopu Konference o prihodnosti Evrope, vrste razprav, ki jih vodijo državljanke in državljani, čigar glas bo zastavil smernice Evrope, v kakršni si želimo živeti.

Posnetek dogodka Citizens’ Dialogue si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Posnetek dogodka Closing session je dosegljiv TUKAJ.

Naslovna fotografija: Utrinek z dogodka Citizens’ Dialogue

Fotografija 1: Evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira z osmimi mladimi novinarji in ekipo moderatorjev po dogodku Citizens’ Dialogue

Fotografija 2: Pregled rezultatov ankete Voice of the Week na zaključnem dogodku Evropskega tedna regij in mest 2021 z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreiro in predsednikom evropskega odbora regij Apostolosom Tzitzikostasom

Fotografija 3: Uredniška ekipa medijskega programa Evropske komisije Youth4Regions 2021: Vilde Skorpen Wikan (Norveška), Marta Silvia Viganò (Italija), Dinah Ahl (Finska) in Dino Subašić (Slovenija)

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj