Na vsebino

Belokranjci med zmagovalci Agrobiznisovega izbora

Foto: Aleš Beno
Foto: Aleš Beno

Včeraj se je v Ljubljani zaključila 9. Agrobiznis konferenca, na kateri so razglasili zmagovalce letošnjega Agrobiznisovega izbora. To so kmetija Klepec s Krasinca za najbolj inovativno živilo in tri podjetja, med katerimi je tudi mikrodestilarna Petriot, ustanovitelja Jurija Petrune, z avtentičnim slovenskim ginom.

Petriot v ginu ujame značilne okuse slovenskih pokrajin

Gin Zeleni Jurij iz mikrodestilarne Petriot je zmagal v spletnem glasovanju bralcev Financ in tako postal najboljši domači izdelek po izboru porabnikov. Zgodbo o avtentičnem slovenskem ginu ustvarja inženir informatike Jure Petruna, za promocijo in trženje pa skrbi njegova sestra Nina Petruna Babarović. "Z gini bi rad predstavil slovenske pokrajine, njihovo izročilo, dediščino in značilne arome. Prihajam iz Bele krajine, zato s prvim ginom predstavljam Belo krajino. Prvi gin sem poimenoval Zeleni Jurij. Je moški gin, ki bo dobil še žensko družbo - gin Lepa Anka," pravi Jure Petruna, ustanovitelj mikrodestilarne Petriot. Z drugo serijo gina pa nas bo popeljal na Primorsko.

Kmetija Klepec je k nam pripeljala staro in zdravo tibetansko živilo

Tsampa s kmetije Klepec s Krasinca je najbolj inovativno živilo leta. Gre za praženo ječmenovo moko, ki izvira iz Tibeta in je že stoletja glavna jed tibetanskih menihov. Iz tsampe zelo hitro in preprosto dobimo malico ali zajtrk, le prelijemo jo z vodo ali mlekom in premešamo. Na kmetiji Klepec ponujajo več okusov tsampe z različnimi dodatki, na primer z lešniki ali orehi, tudi s kokosom in čokolado. Med redkimi v Evropi ponujajo polnovredno moko iz kaljene pšenice, pire in ajde. Kaljeno polnovredno moko bodo delali tudi iz drugih vrst žita, napoveduje Jožef Klepec. Njihova posebnost so tudi kaljeni ajdovi hrustavčki, ki popestrijo juhe, solate, namaze in žita za zajtrk. Hrustavčke pripravijo z nakaljevanjem hladno oluščene ajdove kaše, ki jo sušijo pri nizki temperaturi.

Vir: Agrobiznis

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj