Na vsebino

Bil je prav poseben literarni večer

V Kulturnem domu Črnomelj so slovenski kulturni praznik v sodelovanju s Knjižnico Črnomelj zaključili s prav posebnim literarnim večerom. Gostja je bila dr. Malina Schmidt Snoj, ki se je po smrti svoje mame lotila njene zapuščine in nastala je biografija Marte Paulin Schmidt – partizanke Brine z naslovom Samo en ples.

Marto Paulin Schmidt (1911-2002), plesno umetnico, koreografinjo in pedagoginjo, mnogi poznajo po imenu, ki si ga je izmislila prav ona - Brina. To je bilo njeno partizansko ime in podoba partizanke Brine, članice znamenite kulturniške skupine 14. divizije, je nedvomno prevpila podobo predvojne Marte kot izjemno obetavne in nadarjene plesalke modernega plesa.

V knjigi je Malina Schmidt Snoj izrisala usodo ženske, ki se močno vtiskuje v slovenski kulturni prostor in sčasoma postaja legendarna. Avtorici se je ideja za knjigo porodila ob natančnejšem pregledovanju materine zapuščine, v kateri so bili tudi njeni zapisi in fotografije. Ko je skušala gradivo urediti, je ugotovila, da je še veliko tega, česar ne ve, zato se je podala v arhive ter navezale stike z redkimi še živečimi materinimi znanci.

Zgodbo je podala kronološko. Na predstavitvi je v pogovoru s Tanjo Podržaj obudila spomin na nekatere dogodke iz materinega življenja, kot je njen samostojni nastop tik pred vojno, ki je bil, kot zapiše v knjigi, "tedaj - in verjetno vse do konca življenja - vrh njene samoizpolnitve" ter pohod 14. divizije iz Bele krajine na Štajersko, na katerem so materi zmrznili prsti na nogah, zaradi česar po vojni ni več mogla plesati in se je posvetila pedagoškemu delu in koreografiranju.

Literarni večer so popestrili z recitacijo pesmi Karla Destovnika Kajuha in zaključili z nastopom plesalk Plesnega društva Krokar, ki sta obiskovalce s plesom ruskih mornarjev ponesli v Brinin čas.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj