Na vsebino

Breza za Urbano zelenje mesta Črnomelj

Da bi čim več dreves zasadili tudi v naše mesto in ga naredili prijaznejšega za vse, smo pred dvema letoma s petimi pogumnimi in srčnimi ženskami ustanovile skupino Urbano zelenje mesta Črnomelj. Takrat si niti slučajno nisem predstavljala, kako težko je najti prostor za novo drevo v mesu (v tleh je zakopane ogromno infrastrukture, drevesa ne smejo biti preblizu cestišč, potrebno je pridobiti soglasja vseh lastnikov, ob kulturnih spomenikih soglasja ZVKD, na arheoloških območjih odobritev arheologa, na mnogih lokacijah so v bližnji prihodnosti predvidena dela, ponekod pa preprosto prebivalci bližnjih blokov ne želijo jesenskega listja ….), Veliko truda, časa in energije je bilo potrebno, da nam je uspelo.

Vesela sem, da je skupnost prepoznala naš trud in da na današnji Dan zemlje prejemamo ekološko pohvalo Občine Črnomelj za leto 2020 – Breza.

Še bolj vesela pa sem, da nam je z močno podporo lokalne skupnosti, pristojnih institucij in donatorjev uspelo posaditi 37 novih urbanih dreves (lip, javorjev, maklenov, vrb, brez, hruško …) pred šole, vrtec, knjižnico, ob otroška igrišča in druge pomembne površine in s tem povečati zelena pljuča mesta.

Poleg tega pa se je dvignila tudi zavest o pomenu varovanja in strokovne oskrbe mestni dreves, zato srčno upam, da v prihodnje ne bomo več opazovali obglavljenih tihih velikanov.

Veselim se, da bom na starost s svojimi vnuki posedala v senci teh dreves in jim pripovedovala, kako je v dobrih starih časih skoraj 100 prostovoljcev v močnem dežju v mestu sadilo nova drevesa!

Zaradi epidemije, prireditve predaje Breze nismo mogli izvesti javno. Nastal pa je kratek film o našem delovanju in sajenju nove breze v mesto.

Vabljeni k ogledu na povezavi TUKAJ.

Vir: Urbano zelenje mesta Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj