Na vsebino

V Črnomlju vzpostavili varne točke

Po večmesečnem koordiniranju, številnih sestankih, zaključenem usposabljanju in ureditvi pogodb, je Črnomelj bogatejši za varne točke, ki delujejo pod okriljem organizacije Unicef Slovenija.

Varne točke so raznoliki javni prostori, kamor se otroci ali mladi lahko zatečejo v primeru kakršnih koli težav – od padca in potrebe po zdravniški oskrbi do želje po pogovoru, čakanja na starše, doživljanja kakršne koli oblike nasilja, težav z duševnim zdravjem in drugih situacij. Namen varnih točk je prva pomoč otroku ali mladostniku v stiski, ponujanje varnega in odprtega prostora, kjer se lahko umiri, pove kaj doživlja ter usmeritev do ustrezne strokovne pomoči.

"Naša prizadevanja so sprva privedla do identifikacije primerih mest, pri čemer smo se osredotočili na obstoječe organizacije, ki že delujejo na področju pomoči otrokom in mladostnikom v stiski. Kot lokalni koordinator smo izbrali primerne kandidate, jih seznanili s projektom ter jih povabili k sodelovanju. Sledilo je več sestankov ter seveda tudi usposabljanje prostovoljcev, za pridobitev naziva in nalepk, s čimer so tudi označene Varne točke. Ob tem smo izmenjali tudi dobre prakse, ki so nam dale številne ideje za učinkovito izvedbo tega projekta in njegovo promocijo, da bi pomembne informacije dosegle tiste, ki jih potrebujejo," so zapisali pri Mladinskem centru BIT, ki je lokalni koordinator projekta.

Na vsaki varni točki je najmanj en zaposlen, ki je opravil usposabljanje za prostovoljca na tem javnem prostoru. Opremljen je z znanjem, kako odreagirati v določenih situacijah, ko sreča otroka ali mladostnika v stiski. Prav tako so stkali močno mrežo med samimi organizacijami, kar omogoča medsebojno obveščanje, izmenjavanje nasvetov, po potrebi pa otroka ali mladostnika v stiski usmerijo tudi do ustrezne strokovne pomoči. Tukaj gre predvsem za Policijo, center za socialno delo, zdravstveni dom, pa tudi organizacije kot so denimo Društvo za življenje brez nasilja, ki so del tega projekta kot svetovalci ostalim organizacijam.

Varne točke v Črnomlju so označene z značilno modro nalepko, lahko pa jih najdete tudi na zemljevidu TUKAJ.

Lokacije za varne točke so: Kreativna hiša mladih, Knjižnica Črnomelj, ZIK Črnomelj, Občina Črnomelj, Vrtec Otona Župančiča Črnomelj, Hofer in Lidl.

Varno točko imajo tudi v Metliki in sicer v tamkajšnjem mladinskem centru.

Priključitev projektu je potekala na pobudo Občine Črnomelj, pri čemer je bil Mladinski center BIT imenovan za lokalnega koordinatorja. V prvi fazi je bila izvedena anketa, ki jo je izpolnilo 245 učencev iz OŠ Loka Črnomelj in OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Rezultati ankete so jasno potrdili potrebo po tovrstnem programu. Pri realizaciji projekta so sodelovali predstavniki Policije, centra za socialno delo, društva za življenje brez nasilja, ZIK Črnomelj, Knjižnice Črnomelj, na sestankih in usposabljanju so bili tudi predstavniki črnomaljskih šol in vrtcev.

Vir: Mladinski center BIT

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj