Na vsebino

Dnevi dejavnosti

V času Dnevov evropske kulturne dediščine, od 3. do 7. 10. oktobra, so učenci 4. razredov OŠ Semič izvedli različne dneve dejavnosti.

KULTURNI DAN: KULTURNI SPOMENIKI DOMAČEGA KRAJA

Četrtošolci so raziskovali kulturno dediščino domačega kraja z okolico. Zbrali so podatke o kužnem znamenju, ruševinah gradu Krupa in Smuk, cerkvi sv. Mihaela in sv. Štefana, vodni črpalki na Bajerju, spomeniku na Gornjih Lazah in trškem jedru Semiča s protiturškim obzidjem. Bogato kulturno dediščino Semiča so predstavili na plakatih.

TEHNIŠKI DAN: BELOKRANJSKE PISANICE

V Beli krajini imamo bogato tradicijo barvanja in okraševanja velikonočnih jajc. Na tehniškem dnevu so učenci spoznali posebno tehniko poslikave jajc – pisanice, ki so še posebej značilne za Adlešiče z okolico. Ob izdelavi svoje pisanice so prišli do spoznanja, da je za njeno izdelavo potrebno veliko potrpežljivosti, truda, vztrajnosti in natančnosti.

NARAVOSLOVNI DAN: STARE DREVESNE IN GRMOVNE VRSTE

Pod vodstvom g. Janeza Gačnika so si učenci ogledali učni vrt dr. Derganca v Semiču. G. Gačnik je predstavil in opisal sadne in grmovne vrste, ki rastejo v nasadu. Hkrati je demonstriral način cepljenja drevja. Opozoril je na pomen ohranjanja zdravih dreves in poudaril, katere živali so koristne in katere škodljive. Pritegnil nas je s svojo strokovnostjo in zanimivo razlago. Učenci so nova spoznanja o drevesnih in grmovnih vrstah utrdili s pomočjo učnega lista. Po prihodu v šolo so sestavljali recepte zdravih sadnih obrokov.

ŠPORTNI DAN: JESENSKI POHOD

V hladnem, a sončnem jesenskem jutru smo se odpravili na pohod. Z avtobusom smo se odpeljali do Brezovice in od tam pot nadaljevali peš skupaj z vodnikom Jožetom Žugljem. Pot nas je vodila mimo zapuščene kočevarske vasi blizu Črmošnjic. Pomalicali smo pri koči na Vimolu. Nato smo se povzpeli na razgledno točko Kögel (760 m), s katere smo občudovali črmošnjiško dolino ter njeno okolico. Učencem je najbolj ostalo v spominu, da so iz domače pokrajine videli najvišji slovenski vrh – Triglav.

ŠPORTNI DAN: PASTIRSKE IGRE

Teden dejavnosti v času Dnevov evropske kulturne dediščine so četrtošolci zaključili s spoznavanjem iger, ki so je jih igrali njihovi (pra)dedki in (pra)babice. Nekdanji učitelj naše šole, g. Slavko Pavlakovič, nam je predstavil precej zanimivih iger, ki so žal že tonile v pozabo. Veliko iger je bilo učencem zanimivih in ob njih so uživali.

Več fotografij najdete na spletni strani šole.

Vir: OŠ Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj