Na vsebino

Dnevi kulturne dediščine na PŠ Štrekljevec

Na podružnični šoli Štrekljevec smo z različnimi dnevi dejavnosti obeležili teden evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine z naslovom »Dober tek«.

S kulturnim dnevom smo se posvetili jedem naših babic.

Učenci 1. in 2. razreda smo spoznali pripravo in peko kruha pri mojstrici domačih dobrot Mojci Kramarič. Da nismo samo gledali in poslušali, smo zavihali rokave in se preizkusili v mesenju in gnetenju kruha, ki ga je gospa Mojca nato spekla v krušni peči.

Učenci 3. in 4. razreda smo predhodno doma skupaj s svojimi babicami pripravili poljubno staro jed in jo v šoli predstavili. Recepte predstavljenih jedi smo zapisali in tako je nastala razredna knjižica Jedi naših babic.

V okviru tehniškega dneva smo prvošolci in drugošolci namenili naravnim materialom ter tako ustvarili lične izdelke, ki bodo krasile notranjost šole v jesenskem času.

Tretješolci in četrtošolci smo z zanimanjem spoznavali postopke in tehniko izdelave belokranjske pisanice, eno izmed značilnosti, po kateri je Bela krajina prepoznavna. Značilna je predvsem za adlešički okoliš, kjer so prve pisanice tudi nastale. Za pisanico je značilna tehnika poslikavanja, tako imenovana batik tehnika, pri kateri se uporablja posebno pisalo in čebelji vosek. Pisanice se po prvem poslikavanju pobarva v rdeči barvi, po drugem pisanju pa se jih skuha v črni tekstilni barvi.

Dediščino svoje domačega okolja smo spoznavali tudi na pohodu. Iz šole smo se podali na pot po prenovljeni gozdni poti do Omote in naprej do Gradnika. Med potjo smo postali ob pašnikih, kjer so se pasli konji, koze, krave. Po počitku in malici pa smo z veseljem preizkusili nova otroška igrala, postavljena ob gasilskem domu. In komaj čakamo, da se bomo lahko zavihteli na nova igrala, ki se ravno postavljajo tudi ob naši šoli!

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj