Na vsebino

Semič v starih cajtih (81)

Juš Mihelčič:

"Usoda gradu Krupa me je od nekdaj zanimala in burila mojo domišlijo.

Na gradu Krupa je živelo več plemiških družin: Ortemburg, Hohenwarth, Purgstall, Androka, Lamberg, Bonazzi in drugi, nazadnje od konca 18. stol. do leta 1904 pa Apfaltrer.

Krupski graščaki so imeli svoja posestva po vsej Beli krajini. Grad je doživel vrhunec v razvoju v prvi polovici 19. stoletja. Po letu 1904 je grad prešel v neplemiške roke – za 340.000 kron sta ga skupaj z gospostvom Pusti Gradec kupila Danijel Makar iz Metlike in Julij Macele iz Gradaca. To pa je bila ironija, kupila sta ga gostilničar in poštar. Kaj hočeš, ko je plemstvo odšlo, grad ni imel več prave vrednosti. Njegov zadnji lastnik je bil Josip Zurc, trgovec iz Semiča, ki ga je posedoval do konca 2. sv. vojne.

Partizani so grad leta 1942 zažgali, da se ne bi vanj naselil sovražnik. Grad je baje gorel 14 dni. Zgorel je tudi preostali del bogate knjižnice in dokumentacije sodnije in davkarije. Ta vrednost bi bila danes neizmerljiva in tiste krone so bile pravi drobiž proti tej izgubi. Sicer pa je bil grad izredno lepo ohranjen z dragocenim pohištvom in opremo. Vprašal sem očeta ki je bil zaveden Šokec, kako so lahko to storili, pa mi je rekel, da jaz tega ne zastopim. Res nisem zastopil in še sedaj ne."

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj