Na vsebino

Do polletja za skoraj tretjino manj nezakonitih prehodov kot lani

Policija je v prvem polletju obravnavala 3343 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj tretjino manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 5127. Podatki kažejo na nižjo rast številk od pričakovane, pri čemer so najpogosteje obravnavali Afganistance, vse več pa je v zadnjem času tudi državljanov Bangladeša.

Največ ilegalnih prehodov je obravnavala PU Koper in sicer polovico vseh. Nedovoljene migracije se očitno preusmerjajo, saj se je obseg povečal na PU Maribor ter močno zmanjšal na območju PU Novo mesto in predvsem PU Ljubljana.

Na območju novomeške Policijske uprave, ki obsega Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, so tako v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 506 nezakonitih prehodov državne meje, kar je 754 manj kot v enakem obdobju lani.

Kot ugotavljajo na policiji, je pričakovati trend porasta števila ilegalnih prehodov, ki se bo po napovedih nadaljeval v poletnih mesecih. Po drugi strani je že nekaj časa opazno močno zmanjšanje števila državljanov Pakistana in predvsem Maroka. Opazen je tudi pojav državljanov Bangladeša v večjem številu. Na število nedovoljenih migracij še vedno vpliva omejena mobilnost zaradi omejevanja pandemije covida-19, še dodajajo.

Še naprej se zmanjšuje število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, pa tudi ti še vedno po nastanitvi v azilnih zmogljivostih največkrat nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj