Na vsebino

Dokaz, da lahko skupaj dosežemo veliko - 100 let Viniške republike

Zadnjih pet aprilskih dni leta 2019 si bomo vsi Viničani za zmeraj zapomnili po srčnem praznovanju 100. obletnice Viniške republike in neverjetni povezanosti, ki nas je združila in nas združuje ob ideji o republiki.

Velikokrat nas Viničane sprašujejo in se čudijo, kako smo lahko tako povezani. Kljub različnim prepričanjem, različnim pogledom in strahovom, se znamo združiti v želji narediti nekaj dobrega za prelepi domači kraj. Kako ne bi, ko živimo ob lepotici Kolpi, na terasi nad Kolpo, ki ji Turki niso mogli do živega, v kraju enega največjih slovenskih pesnikov, na območju kjer so se nahajale ene izmed prvih naselbin v Beli krajini. Kako nas ne bi hranila ideja o lastni republiki, ko smo zmeraj, ko smo kaj želeli, to morali doseči sami. Združeni.

Praznovanje je bilo čudovito, odlično obiskano in nagrajeno s (skoraj) odličnim vremenom. Organizacijo je sestavljalo veliko posameznikov in skoraj vsa društva, ki jih premore naša krajevna skupnost. Prireditev smo si zamislili kot prikaz vsega, kar smo sposobni narediti in predvsem tako, da bi se za vsakega našlo nekaj in sodeč po mnenju obiskovalcem, nam je uspelo.

Vse se je začelo v petek z otvoritvijo praznovanja 100. obletnice Viniške republike, ki je bila hkrati tudi osrednja občinska prireditev ob državnem prazniku - dnevu upora proti okupatorju. Program so pripravili tamburaši KUD Oton Župančič Vinica z gosti, zgodovinar Janez Weiss je preletel zgodovino naselitve našega območja, prireditev smo pa sklenili z odkritjem mozaika Republikanec, za katerega so koščke keramike, pribora in ostalih spominkov prispevala različna gospodinstva. Republikanec nas je spremljal vse dni in bo čudovit spomin na povezanost, ki nas je držala skupaj te dni. Mozaik sta sestavila Albin Balkovec in Janez Muhvič s pomočjo Dušana Balkovca.

V soboto dopoldne so se na viniškem igrišču predstavila vsa gasilska društva iz viniškega sektorja s svojo opremo, v goste pa so prišli tudi člani PGD Črnomelj z veliko dvigalko. Otroci in odrasli, ki so se udeležili te predstavitve ter delavnic peke piškotov in pletenja domačih košar, so si iz dvigalke lahko ogledali Vinico z okolico iz nekoliko drugačne perspektive.

Osrednja slovesnost praznovanja je bila večerna gledališka igra, ki je do zadnjega kotička napolnila telovadnico OŠ Vinica, ki je tokrat žarela v veliko lepši podobi. Prireditev je odprl prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je prisotne nagovoril z uvodnim govorom o pomembnosti ideje o ureditvi države kot republike in povezanosti v tej želji. Kljub temu so glavne zvezde prireditve bili igralci, ki so skozi babičino pripoved vnukom prikazovali Vinico in njen uporniški duh skozi zgodovinska obdobja. Scenarij igranega dela je napisala Ivanka Sajovic, ki je odigrala tudi vlogo babice, potekala pa je v režiji Ticijane Starešinič. Veliko in posrečeno igralsko zasedbo, video posnetke jamskega človeka in turkov, nastop domače folklorne skupine ter viniško himno 'Od kod si dekle ti doma' je v celoto povezala Nina Starešinič.

V nedeljo dopoldne smo popolnoma zaprli viniški trg, na katerem tudi stoji spomenik Viniški republiki. Marsikdo verjetno ni pričakoval tako dobre energije, ki je polnila plac na tem dogodku, ki smo ga poimenovali Mala južina. Mala južina je v Vinici malica med zajtrkom in kosilom in ravno to smo s pomočjo odlične in bogate domače kulinarike želeli ponuditi krajanom, ki so se v zares velikem številu zbrali 'na placu'. Čeprav je to bila osrednja ponudba, ki je navdušila marsikoga, pa so dogodek zelo obogatile stojnice z domačo obrtjo in dobrotami, Zeleni Jurij, Pastirček, voden ogled Spominske hiše Otona Župančiča, električna kolesa, ki so jih pripeljali iz Krajinskega parka Kolpa in več kot enkratni Radio Vešenik, ki je z zabavnim programom spremljal dogodek.

Čeprav je vreme prisluhnilo neverjetni energiji, ki si je nabrala na viniškem trgu in zdržalo do konca, je večerni 3. krog Viniške malonogometne lige zaznamoval dež. Viniška malonogometna liga združuje kar 12 ekip, njena značilnost pa je, da vsak krog gostuje v drugem kraju, na različnih igriščih, v različnih občinah in celo državah. Je viniška, ampak je veliko večja, kot je začutiti, da je tudi Viniška republika.

V ponedeljek zvečer si je poln Dom krajanov Vinica ogledal pol-urni igrani dokumentarni film o Viniški republiki, ki ga je leta 2012 v Vinici posnela RTV Slovenija v režiji Primoža Meška. Zgodba, ki so jo odigrali krajani Vinice in okolice, je nastala po zgodovinski knjižici ob 90. obletnici Viniške republike, avtorja Janeza Weissa.

V torek zjutraj so v spominski hiši Otona Župančiča potekale počitniške delavnice za otroke in mladino z naslovom Viniške razglednice. Pregledali smo Viniške razglednice skozi preteklost in z otroci ustvarili svoje nove, ki jih bomo poslali prijateljem.

V torek zvečer je v Vinici potekalo kresovanje z veliko fešto, ki so jo povedli domači 2B, razvnel Jan Plestenjak s skupino, vročico pa so do konca držali enkratni Mambo Kingsi. Zabava je trajala do jutra, ko je iz kresa, ki so ga s skupnimi močmi zgradili gasilci društev viniškega sektorja, še zmeraj tlelo. Praznovanje je nekoliko pokvaril dež, vendar se je kljub temu več kot 1000-glava množica dobro zabavala ob znanih ritmih slovenskih skupin. Praznovanje se je zaklučilo s tradicionalno prvomajsko budnico v izvedbi Viniških tamburašev.

Celotna prireditev je pokazala, da lahko tudi majhen kraj, kot je Vinica z okolico, doseže veliko, če je združen in sodeluje za skupno dobro. Zato bi se radi člani ŠTD Vinica zahvalili vsem društvom, podjetjem in posameznikom, ki so izjemno pripomogli k temu, da bo spomin na Viniško republiko živel še dolgo.

Vir: ŠTD Vinica

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj