Na vsebino

Državni svetniki o ograji na južni meji

"Poslanci SDS-a in NSi-ja na izredni seji o prebežniški krizi opozarjajo na negativne posledice ter se bojijo, da bi lahko nastal kaos. V koaliciji so medtem prepričani, da vlada ukrepa ustrezno", je zapisano na prvem interaktivnem multimedijskem portalu RTV SLO.

"Prebežniške krize so se lotili tudi državni svetniki, ki so na pobudo skupine lokalnih interesov razpravljali o postavljanju ograje na južni meji. Vlado so pozvali, naj skuša zagotoviti varnost tamkajšnjih prebivalcev na državni meji ob reki Kolpi na primernejši način, hkrati pa so vlado pozvali tudi k pripravi celovitega poročila o prebežniški krizi v Sloveniji in EU.

Predstavniki občin namreč že nekaj časa opozarjajo na posledice postavitve žičnate ograje za gospodarstvo, skrbi jih tudi, da bi ograja v primeru poplav veliko škodo povzročila tudi okolju. Državni svetnik Samer Khalil iz interesne skupine lokalnih interesov, ki je dal pobudo za obravnavo te problematike, je opozoril na negativne posledice žične ograje ob Kolpi.

Kolpa ni bila nikoli reka, ki bi delila, negativne posledice pa je čutiti tudi na področju ribolova, turizma in gospodarstva, je opozoril Khalil in dodal, da gre za hudourniško reko, ki lahko ob močnejših padavinah naraste za več metrov. Nedavno je tudi res narasla, pri čemer se je pokazalo, da morda žica ni postavljena na pravem mestu. Od vlade pričakujejo, da skuša zagotoviti varnost na ustreznejši način, je sklenil.

Državni svetnik Milan Lukič iz interesne skupine delodajalcev, je v razpravi ocenil, da vlada aktualne razmere dokaj ustrezno ureja, pohvalil pa je tudi, da se vlada "ves čas zelo konstruktivno pogovarja in dogovarja z za nas pomembnima državama, Avstrijo in Nemčijo".

Ukrepi na meji se izvajajo v dogovoru z vodstvi lokalnih skupnosti, tehnične ovire pa so bile postavljene za zagotovitev varnosti lokalnega prebivalstva in tudi prebežnikov, je poudaril sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga. Potrdil je, da so okoli 20 kilometrov žične ograje odstranili, ponekod bodo namreč žico nadomestili s panelno ograjo."

Vir: MMC RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
85
94
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj