Na vsebino

Ema Panjan praznuje 90 let

Ema Panjan, dekliško Lakner, je bila rojena 6. septembra 1933 na Bistrici v občini Črnomelj. Med 6 otroki je bila najmlajša. Njeno otroštvo je bilo skromno, najbolj pa se spomni trenutkov med 2. svetovno vojno, ko je zrla v italijansko strojnico in kasneje požgano domačijo. Hiša, ki so jo nato prenovili, je danes znano Gostišče Lakner.

Ema je opravila trgovsko šolo v Novem mestu in se zaposlila v Črnomlju kot trgovka. Najprej je delala v Astri pri Kmetiču, kjer je prodajala obleke in usnje, kasneje pa se je zaposlila v Veletekstilu, kjer je delala okoli 30 let. Njeno delo je predstavljala manufaktura, prodaja metražnega blaga in posteljnine ter naročanje in dostava robe iz Ljubljane. Številne Črnomaljke se jo spomnijo kot izredno prijazno in vedno nasvetov polno trgovko.

Danes že pokojnega moža električarja Antona Panjana - Opeta je spoznala čez cesto v Vojni vasi, kjer je živela in še danes živi. Z njim si je ustvarila družino, na katero je najbolj ponosna. Ima dva sina – Andreja in Dušana, 3 vnuke in 1 pravnuka. Najbolj vesela je, da so vsi dobri, vzgojeni in prijazni drug do drugega ter do drugih ljudi. Zanjo je to ključno v življenju: da si pošten in dober do sočloveka, za katerega moraš vedno najti lepo besedo.

Ema je pri 90-ih letih izredno zdrava in okretna. Pravi, da je recept za dolgo in zdravo življenje aktivnost, skromnost in marljivost. Sama je skozi celotno življenje veliko delala: v službi, na njivi, z živino in v trtju. In še danes je tako. Še vedno obdeluje velik vrt, vsak dan kuha kosilo za polovico družine ter vsak drugi dan nekaj speče – vse od različnih vrst potic pa do proste potice, piškotov in študljev. Na kavi in domačih dobrotah vsak dan nekoga gosti.

Veliko bere različne časopise ter redno spremlja televizijo in novice, še najraje pa gleda slovensko politiko, saj se ob njej večkrat nasmeji. Kot prava trgovka je rada urejena: vsak petek gre k frizerju, vsako nedeljo pa si nadane svečano ogrlico. In seveda, kakor se za trgovko spodobi, rada hodi po trgovinah.

Emi so danes rojstni dan voščili tudi sosedi in predstavnice Društva upokojencev Črnomelj ter Rdečega križa Črnomelj.

Na še veliko zdravih let!

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj