Na vsebino

Energetska sanacija javnih objektov v lasti Občine Metlika, podpis pogodbe

Danes sta Občina Metlika in družba Petrol d.d., Ljubljana sklenila koncesijsko razmerje za pogodbeno zagotavljanje prihrankov energije z namenom energetske sanacije javnih objektov v lasti Občine Metlika.

Koncesionar je bil izbran oktobra 2017 na podlagi javnega razpisa, ki ga je Občina Metlika objavila v aprilu 2017. V začetku leta 2018 se je Občina prijavila na javni razpis JOB-2018 za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev. V maju 2018 je s strani Ministrstva za infrastrukturo prejela Sklep o dodelitvi nepovratnih sredstev Republike Slovenije in Evropske unije v višini cca. 430.000 EUR.

V okviru projekta bodo celovito energetsko sanirani štirje objekti, in sicer Knjižnica Metlika, Športna dvorana, Zdravstveni dom in Občinska stavba. Glede na stanje posameznega objekta bodo glavni ukrepi vgradnja toplotne izolacije na fasadah in strešnih delih, menjalo se bo tudi stavbno pohištvo. V Športni dvorani se bo med drugim popolnoma prenovilo prezračevanje z vgradnjo rekuperacije toplote. V celoti se bo obnovila kotlovnica na Zdravstvenem domu in v občinski stavbi, kjer bo nov ogrevalni vir toplotna črpalka. V stavbi Knjižnice se bo zgradila nova kotlovnica na lesno biomaso, pri čemer se bodo iz te kotlovnice pokrivale potrebe po toploti tudi za sosednjo stavbo Kulturnega doma. V vseh objektih se bo vgradila tudi varčna razsvetljava in vzpostavilo se bo energetsko upravljanje, preko katerega bo zagotovljeno doseganje želenih prihrankov energije.

Na dveh objektih – v Osnovni šoli in Kulturnem domu, bo izvedena tehnološka energetska sanacija, kjer bo vzpostavljeno energetsko upravljanje objektov.

Koncesija se podeljuje za obdobje 15-ih let.

Investicijska vrednost del, ki se izvajajo preko javno-zasebnega partnerstva znaša cca. 840.000,00 EUR brez DDV, pri čemer investicija družbe Petrol d.d. znaša skoraj 425.000,00 €. Občina je za izvedbo investicije pridobila nepovratna sredstva Republike Slovenije in Evropske unije iz Kohezijskega sklada, v višini 40% upravičenih stroškov.

Vzporedno z ukrepi energetske sanacije bo Občina v okviru te operacije izvedla še druge investicijske ukrepe na Knjižnici, Športni dvorani in občinski stavbi, ki zagotavljajo celovito sanacijo posameznega objekta, v višini cca. 250.000,00 EUR brez DDV, ki bodo prav tako sofinancirani s strani kohezijskih sredstev (40% upravičenih stroškov).

Zagotovljen pogodbeni prihranek toplote je cca. 257.000 kWh in električne energije cca. 45.000 kWh, skupaj torej 302.000 kWh - kar pomeni do 50% obstoječe rabe toplote objektov in do 60 % obstoječe rabe električne energije objektov. Vrednost prihrankov znaša 57.000 €, vključno z vzdrževanjem.

Pomemben je tudi okoljski vidik projekta, saj je zmanjšanje emisij CO2 kar 76 ton, kar pomeni skoraj toliko, kot ga na leto vsrka 4000 dreves.

Izvedba projekta je predvidena v poletnih in jesenskih mesecih letošnjega leta.

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj