Na vsebino

FOTO: Ljudska univerza Črnomelj v prenovljenih prostorih

Foto: Tomislav Urh
Foto: Tomislav Urh

Po več desetletjih prizadevanj in iskanjem učilnic po vsem mestu je Ljudska univerza Zavoda za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj končno na svojem in bogatejša za nove prostore za izobraževanje odraslih v Beli krajini. Slavnostni trak pred Ljudsko univerzo ZIK Črnomelj so včeraj prerezali direktorica ZIK Črnomelj Nada Žagar, črnomaljski župan Andrej Kavšek in Teja Dolgan, vodja sektorja za višje šolstvo in izobraževanje odraslih na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Ljudska univerza Črnomelj je leta 2017 prvič v dolgoletni zgodovini dobila lastne prostore, primerne za izvajanje svoje dejavnosti. Izobraževanje odraslih se je namreč takrat iz Kulturnega doma preselilo v sedanje prostore na Kolodvorski cesti 32c, ki so bili potrebni temeljite prenove. Ta se je po štirih letih tudi zaključila in z naložbo so na 1000 kvadratnih metrih površine pridobili deset sodobno opremljenih splošnih in specializiranih učilnic, poimenovanih po elementih belokranjske kulturne dediščine, ter devet pisarn za največ 16 zaposlenih. Skupna vrednost naložb znaša 690 tisoč evrov, od tega je 590 tisočakov prispevala Občina Črnomelj, preostanek denarja je primaknil ZIK.

V okviru prireditve ob odprtju prenovljenih prostorov, ki je potekala v večnamenski dvorani, poimenovani "pisanica", kjer se izvajajo priložnostni dogodki in talni športi, so med drugim pripravili tudi zanimiv razgovor s pripovedovalci časa, dolgoletnimi spremljevalci izvajanja izobraževanja odraslih v Beli krajini: Marijo Miketič,nekdanjo zaposleno na ZIK Črnomelj, Antonom Panjanom, bivšim članom sveta zavoda ZIK Črnomelj, Mirjam Bezek Jakše, nekdanjo novinarko Dolenjskega lista in Katjo Dovžak, bivšo predstavnico sektorja za izobraževanje odraslih na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Nada Babič Ivaniš je predstavila slavnostno izdajo Ziikopisa, internega gradiva, ki bo kmalu dostopen tudi na spletni strani ZIK Črnomelj, župan Andrej Kavšek pa je v svojem nagovoru izrazil upanje, da bo v novih prostorih čim več bogatih vsebin, ki bodo pritegnile pestro paleto novih udeležencev.

Pogled v zgodovino

Občinska ljudska univerza je bila uradno ustanovljena novembra 1959. To je bila prelomnica v takratnem izobraževanju odraslih, saj se je poleg splošnega ljudskega prosvetljevanja, pokazala potreba po širitvi dejavnosti izobraževanja odraslih v gospodarska podjetja, zadruge, ustanove. Ljudska univerza se je kasneje preimenovala v Delavsko univerzo Črnomelj.

Po referendumu v kolektivih Delavske univerze in Doma ljudske prosvete se zavoda leta 1968 združita v Zavod za kulturno-prosvetno dejavnost Črnomelj. Zavod se je leta 1982 preselil s Kolodvorske ulice 8 na Ulico Otona Župančiča 1 in se preimenoval v današnji Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj. Novi prostori v Kulturnem domu so se postopoma prilagajali in preurejali za potrebe izobraževanja odraslih.

Zgodovinska prelomnica v izobraževanju odraslih se je zgodila leta 2016, ko je bil ZIK umeščen v javno mrežo organizacij za izobraževanje odraslih v Sloveniji, dve leti pozneje pa je bil sprejet še zakon o izobraževanju odraslih, ki je določil nujnost ustreznih prostorskih razmer za izvajanje dejavnosti.

Ljudska univerza Črnomelj je leta 2017 prvič v zgodovini dobila lastne prostore, primerne za izvajanje svoje dejavnosti. Izobraževanje odraslih se je namreč takrat iz Kulturnega doma preselilo v prostore na Kolodvorski cesti 32c, ki so torej sedaj dočakali temeljito prenovo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj