Na vsebino

FOTO: Metlika v znamenju mlade portugalke

Foto: Robert Kokol
Foto: Robert Kokol

Metlika je minulo soboto po enoletnem premoru zaradi epidemije, znova gostila vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini. Osrednji del prireditve, ki tradicionalno poteka tretjo oktobrsko soboto, predstavlja točenje mladega rdečega vina, t. i. portugalke. Gre za edino vrsto v Sloveniji, mogoče celo na svetu, iz katere lahko v sorazmerno kratkem času iz mošta dobimo vino, ki je pitno, všečno, sadno in se odlično prileže k pečenemu kostanju. To so obiskovalci lahko tudi preverili, saj je bila poleg mladega vina desetih ponudnikov na voljo tudi gostinska ponudba, za katero so med drugim s peko belokranjskih pogač poskrbele tudi čalnice Društva kmečkih žena Metlika.

Prireditev je potekala v šotoru na Mestnem trgu pred občinsko stavbo v Metliki, program pa je bil podoben kot pretekla leta. So pa v Društvu vinogradnikov Metlika pripravili malo drugačno trgatev potomke najstarejše trte, saj so prikazali digitalno trgatev, potem pa ločili jagode od pecljev in jih stisnili na tradicionalen način. To sta opravila kraljica metliške črnine Tjaša Rus in Blaž Pečarič iz Hiše vina Pečarič, dobljeno vino pa je ocenil Andrej Bajuk.

Naslova za najboljšo portugalko letnik 2021 se je razveselil Branko Kordič iz vinske kleti Kordič, ki je bil eden od desetih, ki so prinesli svoj letošnji pridelek na ocenjevanje tako javnosti kot strokovni komisiji, ki so jo sestavljali Andrej Bajuk, Ivanka Badovinac, Anton Pezdirc, Uroš Hoznar in Gregor Simonič.

Prireditve so se poleg kraljice metliške črnine Tjaše Rus in 24. slovenske vinske kraljice Ane Pavlin, udeležile tudi ostale slovenske vinske kraljice.

Društvo vinogradnikov Metlika je prireditev, ki jo je povezovala Vesna Žist, pripravilo v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Metlika, Hišo dobrot Bele krajine ter Gostiščem Veselič. Za glasbo je poskrbel Miha Veselič s skupino Jackpot.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj