Na vsebino

FOTO: Podeljena priznanja ob prazniku Občine Semič

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku občine Semič, so včeraj v Kulturnem centru Semič podelili letošnja občinska priznanja.

Diplomo Občine Semič so prejeli prostovoljci Društva upokojencev Semič za nesebično in vestno opravljanje prostovoljnih prevozov v projektu Moj šofer. Ob 15-letnici delovanja so diplomo prejeli tudi Semiški klobukarji, za prispevek k ohranjanju tradicije ljudskega petja.

Plaketo Občine Semič so za izjemen dosežek, 1. mesto na državnem gasilskem tekmovanju, prejele članice A PGD Semič.

Plaketo občine je prejelo tudi Sadjarsko društvo Bele krajine ob 30-letnici delovanja ter za oživljanje in ohranjanje sadjarske kulture v občini Semič.

Najvišje priznanje, naziv Častni občan Občine Semič, pa je prejel dr. Dušan Plut, za neprecenljiv prispevek k razvoju, napredku in prepoznavnosti občine Semič.

Številne naložbe v občini

Županja Polona Kambič je uvodoma v svojem govoru vsem prejemnikom priznanj, občankam in občanom ter gostom iskreno čestitala ob občinskem prazniku. Izpostavila je, da so v občini vsako leto ob prazniku namenu predane številne nove pridobitve in tudi letos je tako. Novo podobo je dobila poslovilna vežica na pokopališču sv. Duh, na novo pa je bila urejena tudi okolica.

Občina se lahko pohvali z več kot 99-odstotno pokritostjo z javnim vodovodom, zato se večina namenskih sredstev usmerja v obnove. Skupaj je bilo obnovljenih 864 metrov vodovodov. Na cestnem področju je bilo posodobljenih kar 5.364 metrov cestišč. Novo asfaltno prevleko so dobile vas Praprot, ulica Kot, odcep od železniške postaje proti ulici K tajčbirtu ter ulici Pod magistralo in Drage. Lepšo podobo je dobil tudi parkirni prostor pred večnamenskim domom na Cerovcu. Izvedene so bile sanacije manjših odsekov cest, tako v asfaltni, kot v makadamski izvedbi. Končno so asfaltno prevleko dobili na Golišu, na poti v Jagodnik in na odcepu na Gabru pri hiši Jelenc. Razširjen in asfaltiran je odcep Zaman – Smočka luža. Na predlog občanov v participativnem proračunu sta bili urejeni kolovozni poti Štrekljevec – Omota in Štrekljevec – Kal. Asfaltno prevleko so dobile tudi trase obnov vodovodov in kanalizacij, ki potekajo po javnih prometnicah.

Po več letih dogovarjanja z državo se izvaja rekonstrukcija državne ceste od odcepa za Oskoršnico do konca naselja Podreber. Izvedena bo obnova spodnjega ustroja in razširitev ceste, zgrajen nov pločnik, dve avtobusni postajališči na Podrebru in javna razsvetljava na celotni trasi. Tako bo do spomladi naslednjega leta posodobljen še zadnji odsek državne ceste proti Jugorju v naši občini.

Na področju oskrbe z javno kanalizacijo je bilo zgrajene skupno 423 metrov kanalizacije, in sicer v Prosvetni ulici, na Vajdovi ulic v Padar, obnovljena je bila tudi fekalna in meteorna kanalizacija pri OŠ Semič, območje okoli šole pa je dobilo novo preplastitev.

Na področju športne infranstrukture sta bili v Semiču zgrajeni igrišči za odbojko na mivki. V sklopu participativnega proračuna so bila postavljena otroška igrala pri podružnični šoli na Štrekljevcu, na Gradniku in Krvavčjem Vrhu.

Za vse naložbe je v bilo v letošnjem letu namenjenih kar 2.527.747 evrov.

Županja se je s ponosom dotaknila tudi treh laskavih priznanj, ki jih je občina prejela v letošnjem letu: certifikat mladim prijazna občina za obdobje 2021-2025, priznanje za najlepše trško središče v Sloveniji v letu 2021 in priznanje za najaktivnejšo nemestno občino po številu dogodkov v Evropskem tednu mobilnosti.

V kulturnem programu, ki ga je pripravil Kulturni center Semič, so se recitatorji dotaknili 80. obletnice ustanovitve Semiške čete. Za glasbeno popestritev so poskrbeli Semiški klobukarji ter učenci Glasbene šole Gradus ad Parnassum. Prireditev je povezoval Dino Subašić.

Vir: Občina Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj