Na vsebino

Gordana Popovič Lozar znova med avtorji učbenikov Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba občasno predstavlja pomembnejše avtorje učbeniških gradiv, ilustratorje, pisatelje, urednike. Med njimi smo zasledili tudi Belokranjko Gordano Popovič Lozar, ki jo je ob nedavnem izidu učbenika Zgodovina 4 (Sodobnost), učbenika za zgodovino v 4. letniku gimnazij, predstavila urednica za področje zgodovine na Izobraževalnem uredništvu dr. Mirjam Oblak.

Uredniki imamo pri svojem delu velik privilegij: spoznavamo in ustvarjamo z izjemnimi, nadarjenimi, sposobnimi, prekrasnimi – in še bi lahko naštevali – posamezniki, s katerimi se skupaj učimo in rastemo. Takšna je tudi Gordana Popovič Lozar, profesorica zgodovine in umetnostne zgodovine oziroma likovne umetnosti na belokranjski srednji šoli. Hkrati je tudi soavtorica učbenikov Zgodovina 1 in Zgodovina 4 ter nastajajočega priročnika Zgodovina na kratko.

Pravi, da jo je bilo leta 2017, ko smo jo povabili k sodelovanju, na začetku celo malo strah: »Zaradi velike odgovornosti in ob pomanjkanju časa sem se počutila nelagodno in celo prestrašeno, hkrati pa je bil to zame mamljiv izziv in dodana vrednost k profesionalnemu razvoju. In sem sprejela!« Veseli smo, da je, kajti tudi zaradi njenega prispevka je Zgodovina 1 prejela prestižno nagrado BELMA za najboljša učna gradiva.

Kako ji uspe? Zato, ker ji je delo v užitek in ker so ji dijaki tako zelo pomembni. Iz njenih gradiv veje tisto, kar se trudi vnašati tudi v svoj razred. Najpomembnejše se ji zdi, da je pri poučevanju »profesionalna in ustvarjalna, da se znam nasmejati, poigrati, vživeti in motivirati, pomembno je, da dijaki zaznajo, da imam svoj poklic rada in sem z njimi na isti strani brega.«

Pri svojem delu čuti odgovornost, saj ne vključuje zgolj podajanja znanj in veščin, temveč vzgojo mladih v vedoželjne, ustvarjalne, plemenite, kritične, odprte in svobodomiselne ljudi. Želi si, da bi se dijaki učili iz kakovostnih učbenikov in da bi tudi z njihovo pomočjo postali srčni ljudje. In takšna je tudi ona in gradiva, ki nastajajo izpod njenih rok.

Vir: Mladinska knjiga UČIMte

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj