Na vsebino

Grajsko dvorišče v znamenju gasilcev

Foto: Nikola Vukmanič
Foto: Nikola Vukmanič

Za slovenske gasilce je leto 2019 še posebej pestro, saj praznujejo 150 let PGD-ja Metlika, 150 let Gasilske zveze Slovenije in hkrati 50 let Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki. Vsem jubilejem primerno v tem letu potekajo številni dogodki, ki odražajo zaupanje in dajejo pomen delu gasilcev. Med drugim so izdali tudi publikacijo, ki so jo sinoči predstavili v sklopu poletnih kulturnih prireditev "Pridi zvečer na grad".

Voditelj Lojze Bojanc se je pogovarjal z Jankom Strahinićem ml., avtorjem publikacije, izdane ob 150-letnici PGD Metlika, ter z zadnjimi tremi predsedniki društva: Stanislavom Bajukom, Slavkom Černičem in Amirjem Mehadžićem. V kulturnem programu pa so mladi člani PGD Metlika uprizorili igro z naslovom »Kako so Metličani ustanovili požarno brambo«. Nastopili sta še harmonikarica Nikita Galuh Kapušin in pevka Vita Fir.

PGD Metlika velja za prvo prostovoljno gasilsko društvo oziroma – kot so ga takrat imenovali – požarno brambo. Ustanovljena je bila leta 1869 na pobudo graščaka Josipa Savinška. Slednji je maja tega leta prepričal 16 ljudi v nujnost osnovanja takšne brambe, 18. septembra pa se jih je na ustanovnem sestanku zbralo kar 27. Iz te majhne iskrice je zrasla organizacija gasilcev, ki je zajela celotno državo. Danes je v Sloveniji več kot 1300 prostovoljnih gasilskih društev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj