Na vsebino

Jabolko kakovosti tudi v Črnomelj

Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja je v sodelovanju z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje podelil nacionalna priznanja za najbolj izstopajoče mednarodne projekte v programih Erasmus+ in eTwinning ter evropske nagrade za inovativno poučevanje za leto 2023. Priznanje jabolko kakovosti je na področju izobraževanja odraslih prejel tudi Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, ki si je nagrado prislužil za projekt Gledališče enakosti: socialno vključevanje skozi gledališče.

Kot so zapisali v obrazložitvi priznanja, je Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj z nagrajenim projektom svoje izobraževalce odraslih usposobil za uporabo gledaliških metod v izobraževanju odraslih in z njimi oplemenitil svoje programe, ki jih namenja ranljivim skupinam. Metode dela in program so uporabili v več izobraževalnih programih, v katere so vključene različne skupine ranljivih udeležencev, kot so dolgotrajno brezposelni, romske ženske, odrasli brez dokončane osnovne šole, priseljenci, starejši odrasli. Ti se sedaj v večjem številu ter z večjim navdušenjem vključujejo in udeležujejo izobraževalnih in kulturnih aktivnosti, s tem pa se izboljšujejo njihove veščine izražanja in sodelovanja, veča pa se tudi njihova vključenost v družbo in lokalno okolje. Svoje znanje so strokovni delavci uspešno prenesli tudi na izobraževalce odraslih na drugih organizacijah v Sloveniji, ki novo znanje že uporabljajo pri svojem delu. S sodelovanjem v mednarodnem projektu in zasledovanjem potreb in ciljev organizacije so tako sodelavci Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj v sodelovanju in s skupnimi prizadevanji ustvarili spremembe, ki bodo imele še dolgo pozitivne učinke na opolnomočenje ranljivih oseb, njihovo vključenost v bolj raznoliko in strpno družbo ter kulturno pestrost v lokalnem okolju.

Na slovesnosti so podelili jabolka kakovosti za odlične prakse mednarodnega sodelovanja v programu Erasmus+, zlati kabel za projekt v okviru pobude eTwinning in evropskih nagrad za inovativno poučevanje, ki jih podeljuje Evropska komisija. Prejemniki slednjih so se novembra že udeležili slavnostnega sprejema v Bruslju, tokrat pa so jim v živo čestitali še predstavniki nacionalne agencije in Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Vse tri nagrade odražajo vrednote, ki so skupne vsem, ki delujejo na področju vzgoje in izobraževanja in si prizadevajo spreminjati svet na bolje. Nagrajencem pomenijo tako čast kot odgovornost, da s svojo lastno zgodbo o uspehu sooblikujejo prihodnost in predstavljajo veliko motivacijo vsem, ki se na pot mednarodnega sodelovanja šele podajajo.

Vir: CMEPIUS, foto: ZIK
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj