Na vsebino

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC) 2018

Ta konec tedna je potekalo zimsko štetje vodnih ptic, tako smo tudi v Poljanski dolini ob Kolpi izvedli štetje danes, a je bilo ptic zelo malo, veliko gre h temu slabo mrzlo vreme, še huje pa je ptice verjetno prestrašila "skupna jaga" oz. tradicionalni lov na race LD Predgrad in LD Sinji vrh, ki je potekala včeraj.

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC) je najobsežnejši sistematični organiziran popis ptic v Sloveniji. Od leta 1997 naprej v okviru štetja skupaj preštejemo vodne ptice na vseh večjih rekah, celotni slovenski obali in večini pomembnejših stoječih vodnih teles v državi. Osnovni cilj štetja vodnih ptic je spremljanje zimskih populacij vodnih ptic in zbiranje informacij, ki prispevajo k ohranjanju njihovih populacij in mokrišč. Izvedba štetja v tako velikem obsegu ne bi bila mogoča brez velikega vloženega truda množice predanih popisovalcev prostovoljcev. Prispevek je zelo dragocen, saj prav vsak sodelujoči prispeva kamenček v mozaik čez tisoč kilometrov dolge mreže rečnih odsekov in drugih voda, ki jih pregledamo vsako leto.
Koordinatorica za števno območje Kolpe je dr. Urša Koce iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Bodi aktiven in se vključi tudi ti, več o aktivnostih pa na www.ptice.si

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj